info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Cancer i urinvägarna

Kvartsdamm kan ge cancer i lungor och urinvägar. Det visar en studie från Karolinska Institutet som presenterats i dagarna.

Mätningar vid rot-arbeten har visat på mycket höga värden av kvarts och enligt Arbetsmiljöverket har det blivit dammigare på byggena de senaste tio åren. Betong innehåller kvartshaltigt grus eller krossmaterial. När betongen bearbetas och rivs, frigörs kvartspartiklar. Det är de finaste partiklarna, som man inte kan se med blotta ögat, som är farligast att andas in och kan ge cancer.

Cancer i urinvägarna

Den nya studien visade på en ökad frekvens av lungcancer och cancer i urinvägarna, hos arbetare som utsatts för höga nivåer av kvartsdamm. Nytt är att även urinvägarna tycks vara känsliga för kvartsdamm, sedan tidigare visste man att dammet kan ge cancer i lungorna.

1000 personer

Studien bygger på data från porslinsfabriken i Gustavsberg, där nu nedlagda Arbetsmiljöinstitutet gjort regelbundna dammätningar ända sedan 1971. Porslin innehåller kvarts. Statistik över arbetsuppgifter och anställningstid samkördes med offentliga sjukvårdsregister över olika cancersorter och död i hjärt- och kärlsjukdomar. Totalt 1000 personer ingick studien.

Punktutsug bäst

Rätt sorts andningsskydd är nödvändigt för att undvika andas in damm vid rot-jobb. Men det bästa skyddet är att utföra arbetet på ett sådant sätt att dammet tas om hand redan vid källan, med utsug på verktyget eller punktventilation.
-Det är viktigt att kontinuerligt mäta kvartshalterna på utsatta arbetsplatser, säger Pernilla Wieberg, forskare och yrkeshygieniker vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Hon är en av forskarna som ligger bakom studien. Initiativtagare till studien är docent Nils Plato.
Studien är finansierad av AFA Försäkringar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Cancer i urinvägarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig