Strängbetong frias för fallolycka
Måndagen den 31 januari 2011. Det är betongarbetarens första dag på arbetsplatsen, ett bygge av ett äldreboende i Norrköping. Han ska hämta en murslev åt en kollega. På vägen tillbaka trillar han ner genom ett öppet hål i bjälklaget, ett fall på ungefär 3,5 meter. Han får en fraktur på nyckelbenet och en på ena överarmsbenet.
Tingsrätten slår nu, tre år senare, fast i domen att skadorna inte kan bedömas som ringa. Men arbetsgivaren Strängbetong frias från ansvar för olyckan. Åklagarens krav på en företagsbot på 200 000 kronor ogillas.
”Lampor fanns i container”
Åklagaren har hävdat att företagets företrädare inte uppfyllde sina skyldigheter då han lät anställda arbeta på ett våningsplan med bristande belysning och hål utan fast fallskydd. Dessutom användes inte personliga fallskydd och enligt åklagaren hade instruktioner om sådana inte getts.
Tingsrätten konstaterar dock, utifrån arbetsgivarens uppgifter, att inget arbete skulle ha utförts på den del av arbetsplatsen där olyckan skedde. Och lampor fanns att hämta i en container vid behov. I och med detta kunde arbetsgivaren, enligt domen, utgå från att arbete inte skulle göras i bristande belysning.
Arbetsgivaren kunde räkna med fallskydd
Tingsrätten skriver vidare att hålet som mannen föll igenom inte kunde vara täckt medan männen gjorde det aktuella arbetet, därmed kan den omständigheten inte vändas mot arbetsgivaren. Slutligen skriver rätten att mannen som föll hade så gedigen erfarenhet så att man kunde räkna med att han skulle använda personligt fallskydd vid behov. Åklagaren har pekat på att instruktioner om sådant skydd inte getts, men tingsrätten menar alltså att det inte borde behövts.
Betongarbetaren har själv uppgett att han inte kände till att det fanns selar på arbetsplatsen, samt att han letat efter belysning utan att hitta någon.