Tjock rapport - men räcker den för Byggnads?
Då ska avtalsrådet, som består av ett drygt hundratal representanter från Byggnads i hela landet, ta ställning till den 98-sidiga rapport som presenterades på fredagen, i ett försök att lösa den infekterade frågan om huvudentreprenöransvar.
Och på så sätt få bukt med svartjobb, lönedumpning, skattefiffel och fusk med skyddsutrustning som fått allt större utbredning i takt med att byggbranschen förändrats under de senaste 15 åren.
Förväntningarna är högt uppskruvade hos åtskilliga medlemmar efter den intensiva kampanj som Byggnads drivit under snart ett år.
I avtalsrörelsen för knappt ett år sedan var strejken snubblande nära. Och det var inte pengarna i lönekuvertet som det gällde, det löstes inom LO-samordningen som i de centrala avtalen gav 6,8 procent löneökningar på tre år.
I stället var det frågan vem som ska ansvara för att alla underentreprenörer på bygget sköter sig som höll på att sluta med konflikt.
Byggnads krävde att arbetsgivarna ska ta ett större ansvar, ett krav som åtskilliga medlemmar i Byggnads var beredda att gå ut i strejk för.
Kampviljan rapporterades vara hög ute i landet, och besvikelsen var stor på många håll när strejken stoppades – den gången av medlarna, vilket hör till ovanligheterna på svensk arbetsmarknad.
En arbetsgrupp tillsatts och den fick elva månader på sig att lösa problemet, till den 15 mars 2014.
I fredags kom alltså rapporten.
Den 98-sidiga rapporten innehåller emellertid bara ett enda konkret förslag till förändringar av avtalen. Det är att huvudentreprenören ska ha ett ansvar för att sammanställa en underentreprenörslista.
Varje underentreprenör på bygget ska ansvara för att rapportera till huvudentreprenören om vilka som arbetar på bygget. Byggnads ska ha rätt att ta del av listan för att kunna kontrollera att byggavtalet följs.
Rapporten saknar svar på nyckelfrågan: att arbetsgivarna ska ha det totala ansvaret för alla underentreprenörer på bygget.
Byggarbetsgivarna trycker att förslagen är tillräckliga och fruktar att ytterligare krav ska göra det dyra att bygga.
Frågan är då: räcker arbetsgruppens förslag för att rädda arbetsfreden och samtidigt skapa ordning och reda i byggbranschen?