info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takmontörer riskerar åtal efter brand

Två takmontörer riskerar åtal efter en brand i ett radhusområde. De arbetade med öppen låga.

Tidigt på morgonen fredagen den 22 maj jobbade två takmontörer med att reparera och lägga nytt tätskikt på taket i ett radhusområde på Ekerö i Stockholm.
– Vi tror att värmen från brännaren startade elden och antände isoleringsmaterialet, sågspånen, under taket. Sedan 1973 är det förbjudet att använda det isoleringsmaterialet, säger Isabel Thorén, insatschef vid Västerortspolisen.
De två takmontörerna försökte släcka elden med en brandsläckare, men elden spreds snabbt. Takmontörerna larmade brandkåren och först vid halv ettiden på dagen kunde branden släckas.
Husen är sammanbyggda via taken och det fanns inte några avskiljande väggar. Den troliga orsaken till den explosionsartade branden var att den spred sig i det gemensamma yttertaket i radhuslängan.
Tio av husen är skadade och fem av radhusen är totalförstörda av rök- och vattenskador. Takmontörerna är egna företagare. De är misstänkta för allmänfarlig vårdlöshet, men polisens förundersökning är inte avslutad.
Bränder i samband med takläggningsarbete har inträffat flera gånger tidigare, exempelvis brann en skola ner i Piteå under ett takläggningsarbete i slutet av 1980-talet.
Sedan 1990 gäller försäkringsbolagens regler för heta arbeten på tak.
Takmontören ska ha ett certifikat och ha genomgått en endagsutbildning för heta arbeten. Han/hon ska före arbetets början göra en checklista över vad takarbetet innebär.
Vidare ska takmontören använda en hetluftsbrännare som är gasol- eller eldrivna och ha med sig rätt brandskyddsutrustning.
– Om dessa saker inte finns med ska takläggaren inte börja arbetet, anser Johnny Persson, som sysslar med heta arbeten-frågor i Takentreprenörernas förening, TiB.
Det är i princip förbjudet att använda öppen låga. Men det finns vissa undantag, exempelvis vid smältning av snö och is.
Likaså när det gäller icke-brännbara konstruktioner på arbetsplatsen, exempelvis svetsningsarbete på en betongbro. Då kan det vara tillåtet att använda öppen låga.
Men om takmontören agerat vårdslöst kan han/hon bli åtalad. Takmontören kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Vid grov vårdslöshet kan det bli fängelse i högst två år.
Trots stora risker är det många takmontörer som använder öppen låga. Enligt en undersökning från Takentreprenörernas förening följer 58 procent reglerna. Resten, 42 procent, gör det inte.
– Det är en tradition bland takmontörerna, eftersom de tycker att det går fortare. Men det är som lastbilschauffören som kör utan körkort. Det är först när det händer något som man blir drabbad. Dessutom riskerar de andra människors liv, säger Johnny Persson.
Johnny Persson riktar också kritik mot arbetsgivarna som tillåter takmontörerna att arbeta med öppen låga.
– De ska se till att takmontörerna har rätt utrustning. Arbetsgivaren riskerar dessutom stora skadestånd till sitt försäkringsbolag, säger han.
I övriga Europa, förutom England, är det tillåtet att använda öppen låga. Men i Tyskland och Norge pågår just nu stora diskussioner om att förbjuda öppen låga vid takarbeten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takmontörer riskerar åtal efter brand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig