info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på vvs-montörer

Det finns för få erfarna vvs-montörer i landet. Det visar dagens rapport - Arbetskraftsbarometern 2013 - från Statistiska centralbyrån (SCB).

Vvs-montörerna sticker ut. Bara för en yrkesgrupp – ingenjörsutbildning i byggnadsteknik – är efterfrågan större bland alla teknikyrken. Det har varit brist på folk som gått någon form av vvs-utbildning i flera år och den trenden ser ut att fortsätta. Det finns alltså för få idag, men även på längre sikt – tre år – så spår SCB att det kommer att saknas yrkeserfarna montörer. De tror till och med att efterfrågan kommer att öka ytterligare jämfört med idag. När det gäller nyutexaminerade montören ser det lite annorlunda ut. Där råder det i princip balans mellan tillgång och efterfrågan.

Ökad efterfråga även på byggnadsarbetare

SCB lägger i arbetskraftsbarometern ihop flera yrkesgrupper som gått någon form av byggutbildning. Den klart största gruppen är träarbetare, men där ingår till exempel även murare och målare. I dagsläget finns det en viss brist på rutinerat yrkesfolk som gått en byggutbildning och den trenden ser ut att fortsätta. För de som kommer direkt från skolan och inte har någon erfarenhet ser det sämre ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på vvs-montörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig