info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snäva könsroller på byggskolan

Män och kvinnor får olika förutsättningar redan i utbildningen till hantverksyrken. Och det påverkar deras chans att välja ett yrke de gillar. Det visar en ny rapport.

Könsrollerna cementeras redan på gymnasiet. Det konstateras i rapporten ”Vara med i gänget?”.
-Vi har pratat om jämställdhet i 50 år, men det finns en seghet i att förändra normen för hur tjejer och killar ska vara i byggbranschen, säger Magnus Åberg, vid Karlstads universitet. Han har tillsammans med forskarkollegan Maria Hedlin, vid Linnéuniversitet gjort studien.
De har följt eleverna och undervisningen på en gymnasieskola, dels på byggprogrammet med inriktningar husbyggnad och målning och dels på vård- och omsorgsprogrammet. Målet var att se hur eleverna skolas in socialt i sina kommande yrkesroller.

Stora skillander

Skillnaderna var stora mellan hur eleverna förväntades vara. Också inom Bygg- och anläggningsprogrammet skilde sig förväntningarna på eleverna beroende på vilken inriktning de hade. På husbyggnadssidan, där samtliga av eleverna var killar, rådde samma norm som på många andra håll i byggbranschen. Där förväntades den typiske byggnadsarbetaren vara en man, heterosexuell, stark och tålig både fysiskt och psykiskt och införstådd med branschens speciella jargong. Laganda betonades. Kvinnor var inte särskilt efterfrågade utan sågs snarare som en risk. Killarna var oroliga att de inte skulle klara jobbet.
– Normen funkar ofta bra för dem som passar in i bilden, men det kan utestänga kvinnor och män som inte anses passa in. Det kan till exempel göra det svårare för kvinnor att välja att bli snickare, säger Magnus Åberg.

Kvinnor mer accepterade i måleri

På inriktningen måleri, där tre av fem elever var tjejer, var inställningen delvis en annan. Där betonade man mer individuellt och självständigt arbete och här var det mer självklart med kvinnor som yrkesarbetare. Traditionellt ”kvinnliga” egenskaper som till exempel noggrannhet framhölls som en merit. Kvinnor ansågs vara mer omsorgstagande och bättre på att sälja in jobb till kunderna.
Forskarna konstaterar också att på vård- och omsorgsprogrammet togs killarna emot med öppna armar. Och de förväntade sig själva en positiv särbehandling. För kvinnor som vill bli snickare var det alltså tvärtom, medan kvinnor anses mer självklara i måleriyrken.

Avhopp på utbildningar

Att det finns snäva bilder av hur män och kvinnor ska vara är ett stort problem, menar Magnus Åberg. Ett problem som bland annat innebär att kvinnor i högre grad hoppar av utbildningar i traditionella mansyrken. Och män hoppar i högre grad av till exempel utbildningar inom vård- och omsorg.
-Det är viktigt att gymnasiet jobbar med de här frågorna, till exempel i sina programråd och att man samarbetar med byggbranschen. Det behövs en ökad medvetenhet på alla plan, säger Magnus Åberg.
Studien har gjorts inom ramen för Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snäva könsroller på byggskolan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig