info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfarlig olycka utreddes inte

Korgen föll fyra meter på Citybanan. Tunnelarbetaren svävade i livsfara och skadades. Men utredningen av olyckan föll mellan flera myndigheters stolar. Nu är den nerlagd.

Byggnadsarbetaren fortsätter granskningen av olyckorna på Citybanan i Stockholm. Nyligen skrev vi om svåra olyckor, som kunde lett till flera dödsfall. En av dem hände i juli förra året på Bilfinger Bergers entreprenad Vasatunneln/Odenplan. Tunnelarbetaren föll fyra meter när bultarna till tvåbomsliftens kranarm brast och armen rasade. Arbetaren i korgen fick frakturer på kindbenet och benet.
Det visade sig dessutom att maskinen inte var besiktigad i tid och därför inte tillåten att köra. Men trots att händelsen var så allvarlig gick det mesta fel när myndigheterna skulle utreda ansvarsfrågan.
– Det är väldigt olyckligt eftersom det var en så allvarlig
olycka. En så stor och tung historia ska inte gå i backen på det här sättet, säger Christian Lönnström, arbetsmiljöinspektör som besökte olycksplatsen och ville driva frågan vidare. Och det blev en åtalsanmälan till åklagare. Men när Arbetsmiljöverket gjorde anmälan kom den bara att handla om den obesiktigade maskinen. Det stod inget om själva olyckan.
– Jag kommer inte ihåg hur vi resonerade då. Men det kan ha blivit någon miss, säger verkets jurist Lennart Adèrn som skrev anmälan.

Tog inte upp ärendet

När åtalsanmälan om den obesiktigade maskinen kom in, beslöt åklagaren att inte ta upp ärendet. Han ansåg att det skulle kosta för mycket att utreda, i förhållande till bötesbelopp på runt 25 000 kronor, bland annat eftersom intervjuer behövde göras utomlands.
– Jag trodde att Arbetsmiljöverket gjort en bedömning att olyckan inte skulle åtalsanmälas, säger Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Men beslutet grundade han alltså bara på att maskinen var obesiktigad. Sedan tidigare visste han att olyckan hänt och hade lagt över utredningen till polisen för att ansvarsfrågan skulle utredas. Men när Arbetsmiljöverket, som är en expertinstans, inte tog upp olyckan i åtalsanmälan utgick han ifrån att de inte misstänkte något brott.

Funderar på anmälan

Åklagarens svar gick tillbaka till Arbetsmiljöverket som avslutade sina insatser. Inget av detta fick dock polisens utredare veta. Först när han kontaktade Arbetsmiljöverket fick han kännedom om att åklagaren valt att inte ta upp fallet. Polisen avslutade då sin utredning.
Efter Byggnadsarbetarens granskning konstaterar nu inblandade att missar gjorts som lett till att ansvaret inte utretts.
– Vi får nog ta oss en funderare om vi eventuellt ska göra en åtalsanmälan i efterhand, säger Lennart Adèrn.
Enligt åklagare Gunnar Jonasson är det möjligt att ta upp frågan, så länge den inte är preskriberad.

Men om du fått en åtalsanmälan om olyckan från början, hade du utrett den?
– Då hade vi naturligtvis prövat frågan, säger Gunnar Jonasson.

Är kritisk

Samtidigt är Arbetsmiljöverkets Christian Lönnström kritisk mot att åklagaren valde att inte gå vidare med den obesiktigade maskinen. Ett av skälen var ju att det skulle bli för dyrt att söka upp ansvariga utomlands.
– Då blir det ju inte likhet inför lagen. Att köra en obesiktigad maskin är ett brott, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfarlig olycka utreddes inte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig