info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 byggarbetare ska sägas upp

Förhandlingarna om ny prestationslön strandade. Då fick plötsligt de 30 byggnadsarbetarna på SEFA Betong information från sin chef att de skulle sägas upp.

Företaget SEFA Betong med cirka 70 miljoner i omsättning verkar i Västsverige. Företagets vd säger till Göteborgs-Posten att man tagit två stora byggprojekt i konkurrens med andra byggbolag och kalkylerat med en viss produktionskostnad. Om företaget skulle acceptera nivån på prestationslön som facket föreslår, så kan inte uppdragen fullföljas, förklarar vice vd:n Michael Berglin.

Strandade förhandlingar inget ovanligt

Det är inget ovanligt att förhandlingar strandar lokalt. Den vanliga gången är att konflikten flyttas upp en nivå och det blir central förhandling mellan Byggnads centralt och Sveriges Byggindustrier. Oftast når man en lösning.

”Vi stod väldigt långt ifrån varandra”

Michael Berglin säger till Göteborgs-Posten att parterna aldrig tidigare stått så långt ifrån varandra i lokala förhandlingar förut.
– Detta är första gången vi tar det så här långt. Varför det drogs till sin spets är att de har haft en kraftig löneutveckling senaste året. Och att det går att handla upp underentreprenörer billigare.

Letar underentreprenörer

Just nu letar SEFA Betong underentreprenörer för de två aktuella projekten. De som ska sägas upp jobbar kvar i projekten under uppsägningstiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 byggarbetare ska sägas upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig