info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler skador och olyckor

Arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar för tredje året i rad. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga statistik. Myndigheten betonar nu arbetsgivarnas ansvar.

– Även om ökningen inte är stor känner jag en växande oro för att den har hållit i sig tre år i följd, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i sin kommentar till rapporten.
Han lägger till att utvecklingen måste brytas och att arbetsgivarna, som har huvudansvaret för arbetsmiljön, måste ta signalerna på fullaste allvar.

Ökning som håller i sig

Förra året anmäldes 31 000 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro, året innan var motsvarande siffra 29 000. Under samma period ökade antalet arbetsskador som inte ledde till någon sjukfrånvaro från 53 000 till 58 000. Samtidigt ökade de anmälda arbetssjukdomarna från 9 800 till 10 300.
Det är tredje året som kurvorna peka uppåt.

Slip- och borrmaskiner farliga

De två vanligaste olycksorsakerna är att man fallit eller att man tappat kontroll över till exempel ett verktyg eller en maskin.
När det gäller skador orsakade av motordrivna handverktyg var slipmaskiner och borrmaskiner de vanligaste olycksmaskinerna. Cirkelsågar var en av de vanligaste stationära olycksmaskinerna.
Den vanligaste orsaken bakom arbetssjukdomar är belastning. Det leder oftast till muskel- och ledbesvär.

Inredningssnickare sjukdomsdrabbade

Gällande sjukdomar ligger gruppen ”byggnadsträarbetare, inredningssnickare med flera” i topp bland männen, med drygt tio anmälda arbetssjukdomsfall per tusen förvärvsarbetare. Den bredare gruppen ”byggnads- och anläggningsarbetare” återfinns längre ner på listan, med färre än fem olyckor per tusen förvärvsarbetare.
När det gäller olyckor som lett till minst en dags sjukfrånvaro ligger bygg- och anläggningsarbetare på elfte plats på listan över de mest olycksdrabbade yrkena, med drygt femton olyckor per tusen arbetare. Bland kvinnor är de som gör ”transport- och maskinförararbete” mest olycksdrabbade. Bland dem redovisas över tjugo olyckor per tusen förvärvarbetare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler skador och olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig