info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mer byggt med enkla regler

Kravet på bygglov ska tas bort och tiden till byggstart ska halveras. Det är två av förslagen i en ny utredning som bostadsminister Stefan Attefall har beställt. Förhoppningen är att bostadsbyggandet ska öka.

Vill man bygga bostäder i Sverige får man vara beredd på en lång resa. Från idé till färdigt hus kan det dröja tio år – främst beroende på alla tillstånd som krävs från kommunen där bygget planeras. Det fick den kristdemokratiske bostadsministern Stefan Attefall att tillsätta en utredning i slutet av 2011 för att se om processen går att snabba upp.
Förslagen som nu presenteras bryter rejält med den tidigare lagstiftningen: Minskad detaljstyrning, slopat krav på både bygglov och detaljplan (det ska räcka med ett godkänt tillstånd) och en möjlighet att tvinga kommuner att öka sitt bostadsbyggande genom ett så kallat planföreläggande.
– Att bygga bostäder i Sverige idag är krångligt, omständligt och dyrt. Lars Magnussons utredning är en viktig pusselbit i arbetet, säger Stefan Attefall.

Nytt dokument ska leda arbetet

Dessutom införs en ny typ av styrdokument, den kommunala områdesplanen. Kommunala tjänstemän ska kunna planera byggandet ner på stadsdelsnivå och eventuella tillstånd prövas direkt mot områdesplanen.
– För att öka bostadsbyggandet krävs stora förändringar i både bostadsbyggande och kultur. Det kommer inte fungera med osthyveln, man måste ta bort hela delar, säger utredaren Lars Magnusson till tidningen Byggvärlden.
Utredningen ska nu ut på remiss innan eventuella lagändringar kan göras.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mer byggt med enkla regler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig