info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny teknik: lättare gipsskiva

För ett antal år sedan minskades den tillåtna bredden på gipsskivor, från 1200 mm till 900 mm för att få ner antalet förslitningsskador i byggbranschen. Nu lanseras en ny gipsskiva som är 25 procent lättare.

Det är företaget Gyproc som forskat fram en lättviktsskiva, som är lika stark som en vanlig skiva, men 25 procent lättare. En traditionell gipsskiva på 12, 5 mm väger cirka 20 kilo, den nya väger 15.
– Vi räknar med att en genomsnittsmontör minskar sin belastning med 115 kilo per dag, vilket blir över ett halvt ton i veckan. Det är mycket och det gör stor skillnad för den enskilde byggnadsarbetaren, säger Lars Lundberg, vd på Gyproc.

Mer luftporer

Skivan monteras på samma sätt som traditionella gipsskivor. Den är avsedd för invändiga väggar och tak. Vikten är lägre på grund av att det finns fler luftporer i gipsblandningen, vilket kompenseras med armering av kärnan, samt extra hög densitet i ytgipset, och extra stark kartong. Inga nya kemikalier är tillsatta.

”Bollen ligger hos projektörerna”

– Allting som minskar vikten är positivt, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggettan.
-Sen får vi se hur byggnadsarbetarna tycker att det är att arbeta med materialet. Bra att man inte blandar in en massa nya kemikalier, utan att man behåller kartongklädd gips. Men bollen ligger hos dem som sitter och projekterar att använda nya material. När produktionen väl är igång finns det ganska lite handlingsutrymme att förändra materialvalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny teknik: lättare gipsskiva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig