info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljön på regeringens bord

Byggnads har i veckan besökt justitiedepartementet för att diskutera om lagstiftning kan skapa säkrare byggen. Byggnads ordförande tolkade mötet som att en lagändring kan var möjlig.

Byggnads ordförande Johan Lindholm och chefsjuristen Mattias Landgren träffade tidigare i veckan statssekreteraren Martin Valfridsson på justitiedepartementet. Syftet var att diskutera hur man lagstiftningsvägen kan jobba för färre dödsolyckor och en säkrare arbetsmiljö i byggbranschen.

”En betydelsefull signal”

I ett pressmeddelande säger Johan Lindholm att det är bra att man är beredd att lyssna på problemen från byggbranschen.
– Vi tolkar det som att justitieministern är öppen för en lagändring. Det är en betydelsefull signal till de familjer som har mist en familjemedlem och de familjer som än i dag är oroliga över att en förälder inte kommer hem efter jobbet, säger han.

”Höj sanktionsavgifterna”

I höstas ordnade Byggnads en arbetsmiljöhearing där arbetsmarknadsministern Hillevi Engström deltog. Där diskuterades möjligheten till skärpta lagar på arbetsmiljöområdet. Byggnads framförde att man vill att Arbetsmiljöverket får en utökad möjlighet att kräva sanktionsavgifter direkt på arbetsplatsen, när ett företag bryter mot regler i arbetsmiljölagen.
– Dessutom måste sanktionsavgifterna höjas kraftigt från dagens maxbelopp på 100 000 kronor, sa Byggnads chefsjurist Mattias Landgren på hearingen.
Arbetsmarknadsministern var inne på samma linje och konstaterade att det ska kosta att utsätta människor för fara.
Efter hearingen tog Byggnads initiativ till att träffa justitieminister Beatrice Ask, vilket ledde till veckans möte med statssekreteraren.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljön på regeringens bord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig