info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vibrationer skadar öronen

Den som arbetar med vibrerande verktyg riskerar inte bara att drabbas av fysiska skador på nerver och muskler. I en ny avhandling konstaterar forskaren Hans Pettersson att vibrationerna tillsammans med buller också ökar risken för hörselskador.

Tidningen Arbetsliv publicerar idag en artikel där Hans Pettersson, forskare på yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet, intervjuas.
– På kort sikt ser vi ingen förhöjd risk, men den som under några år arbetar med handhållna verktyg 2-3 timmar per dag riskerar att få försämrad hörsel, säger han till tidningen Arbetsliv.

Vita fingrar

Hans Pettersson lägger den 22 februari fram sin doktorsavhandling, som visar att vibrationer i kombination med buller ökar risken för hörselskador.
I sin avhandling har han sökt svar på om risken för hörselnedsättning ökar för arbetare som utsätts för buller och vibrationer under lång tid, och om risken ökar för arbetare med vita fingrar, jämfört med arbetare utan vita fingrar.

Många utsätts för vibrationer

Mer än 400 000 svenskar har jobb där de utsätts för vibration i armar och händer under minst 25 procent av arbetstiden. Vanligaste källan är slip- och borrmaskiner och andra handhållna verktyg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vibrationer skadar öronen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig