Brister bakom olycka på skola
Olyckan hände den 10 oktober 2012 då tre elever på Kvinnerstaskolan var ute på ett elevbygge, ett projektarbete. Samtliga går sitt tredje år på skolans bygg- och anläggningsprogram med inriktning mot anläggningsfordon. Då olyckan hände hade två elever hissats upp i arbetskorgen, nära maxhöjden på cirka 17 meter, för att fotografera sitt arbete. Plötsligt föll maskinen och blev liggande.
Arbetsmiljöverket riktar nu allvarlig kritik mot Örebro kommun och Kvinnerstaskolan.
Arbetsmiljöinspektör Marianne Tiborn tror att olyckan kan orsakats av en kombination av att maskinen kördes från fel ställe, från förarhytten istället för från arbetskorgen och av dåliga markförhållanden.
– I det här fallet var det förbjudet att köra från förarhytten, enligt maskinens säkerhetsinstruktioner. Då åsidosätter man säkerhetssystemet och det är möjligt att köra med lutningar och riskfyllda moment så att olyckor kan inträffa, säger hon.
Gick inte att köra
Läraren var inte på plats då olyckan inträffade, men också då läraren var där, gjordes arbetet på samma sätt. Orsaken var problem med maskinen.
-För att kunna köra från arbetskorgen tar man med sig en manöverdosa från förarhytten och upp i korgen. Men den var tydligen trasig, så det gick inte att köra från korgen, säger Marianne Tiborn.
Hon ser det inträffade som mycket allvarligt och att skolan brustit i både säkerhet och undervisning. Elever under utbildning måste dels ha säkra arbetsvillkor och dels få rätt undervisning för att sedan jobba på rätt sätt i sitt kommande yrkesliv.
– Man skulle inte använt maskinen. Dels var det ju förbjudet, i det här fallet, att köra från hytten med personer i korgen, dels var det inte lämpligt att köra på dessa höjder, med tanke på underlaget, säger hon.
Riktar krav
Arbetsmiljöverket riktar nu flera krav på förbättringar mot kommunen och skolan. Bland annat att man ska förbättra kunskaperna om hur man på ett säkert sätt hanterar lyftutrustning. Verket konstaterar också brister i riskbedömning i samband med lyftet. Det fanns en arbetsmiljöplan. Men ingen riskbedömning, hade enligt verket, gjorts av riskerna med de dåliga markförhållandena. Marken var mjuk och svagt lutande.
Vid sidan om Arbetsmiljöverkets utredning pågår nu också en polisutredning.
-Åklagaren får utreda vem som bär ansvaret för olyckan, säger Marianne Tiborn.