info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Säker svetsning på nätet

Skyddsombud slog larm om livsfara vid svetsning. Nu finns en hemsida där man kan lära sig att svetsa säkert. "Äntligen" säger skyddsombudet Gunnar Wigenstam.

2009 slog Gunnar Wigenstam tillsammans med andra huvudskyddsombud larm om riskerna med svetsning och lödning i Byggnadsarbetaren.
Bakgrunden är att svetsning kan ge upphov till allvarliga och dödliga skador och sjukdomar. Riskerna beror på vilka material som används och hur jobbet utförs. Då var det många som inte kände till riskerna, men nu är han glad att det går att lätt hitta information om hur man kan jobba säkert genom en ny hemsida.
-Förhoppningen är att informationen ska rädda liv och att den ska bidra till att ingen skadas. Framförallt hoppas jag att detta ska göra att montörerna börjar skydda sig, säger Gunnar Wigenstam.
Han säger att för rörmontörer är detta med svetsning det värsta de har att hantera. Det kan leda från allt till skador på fertiliteten till att ge dödliga sjukdomar.

Olika svetsmetoder

Sidan har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet.
-Den riktar sig till alla som håller på med svetsning i någon form. Även till exempel svetslärare, säger Bengt Christensson, som arbetat med materialet till hemsidan.
Han berättar att informationen är anpassad till olika yrkesgrupper. Där finns till exempel också specialinformation för skyddsombud och svetslärare. Och man kan gå in och söka efter säkra sätt att jobba vid olika typer av svetsning.
Svetsning och hårdlödning innebär en blandning av olika risker. Från det aggressiva sexvärda kromet i rostfritt stål som kan ge cancer till små fina partiklar som troligen kan ge kol. Från akuta skador som lungödem till allvarliga sjukdomar som tar många år att utveckla. Då, 2009, visste forskarna om riskerna, men kunskapen hade inte nått ut på arbetsplatserna.

För få skyddar sig

Gunnar Wigenstam tycker att det har blivit en viss förbättring men att det fortfarande är alldeles för få som skyddar sig.
Förutom information om kemiska risker tar hemsidan upp svetsning ur flera olika aspekter. Den tar bland annat upp hur man ska arbeta ergonomiskt riktigt och till exempel skydda sig mot buller.
Detta är en uppföljning av ett tidigare projekt som gjordes för att få ut information om säker svetsning. Hemsidan når man på webbadressen www.svetsaratt.se. Den kommer framöver att förvaltas av Svetskommissionen och går att nå även från kommissionens hemsida www.svets.se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Säker svetsning på nätet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig