info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avgörande dom om skyddsombud

Skyddsombudet trakasserades, hävdar Byggnads. I morgon kommer Arbetsdomstolens dom. En avgörande fråga är hur rätten ser på frågan om när ett skyddsombud är utsett eller ej.

Stora delar av byggbranschen väntar på morgondagens dom, som är viktig på flera plan. En principiellt avgörande fråga är när ett skyddsombud anses vara utsett. Där har Byggnads och arbetsgivarsidan olika inställning. Facket hävdar att man här gjort precis som på alla andra företag och arbetsplatser och att det inte rådde någon tvekan om att skyddsombudet hade rätt att agera mot missförhållanden. Arbetsgivaren anser att skyddsombudet saknade mandat att gripa in.

Oroar facket

Ute på företagen oroas fackliga förtroendemän för konsekvenserna om domen går arbetsgivarnas väg.
– Det riskerar att omkullkasta allt tidigare arbete. Genom en skyddsombudspool har vi idag möjlighet att tillsätta skyddsombud som är med i tidig planering innan bygget startar. Det skulle inte gå i fortsättningen. För oss är det viktigt att alla våra skyddsombud har rätt att agera på alla arbetsplatser, säger Kenneth Söderström, mb-ledamot på Peab.

Kräver skadestånd

Det var under förra året som Byggnads stämde företaget Värmdö Bygg till Arbetsdomstolen. Facket hävdar att företaget trakasserat ett skyddsombud och genom permittering och förflyttning, samt avstängning under sju veckor, hindrat honom från att utföra sitt uppdrag. För detta kräver Byggnads att skyddsombudet ska få 400 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen och medbestämmandelagen.

Nekar till fel

Företaget nekar till att ha gjort fel och hävdar att skyddsombudet inte var rätt utsett och inte hade rätt att agera på de två arbetsplatser som tvisten gäller. Facket skulle skriftligen meddelat företaget för varje arbetsplats att just han var utsedd där, hävdar företaget.

Viktigt avgörande

Men Byggnads tillbakavisar detta och hänvisar till det sätt man i årtionden utsett skyddsombud på.
-Det är en mycket viktigt dom. Får arbetsgivarna rätt när det gäller hur man ska utse skyddsombud har byggbranschen gjort fel i alla tider. Praxis är att vi anmäler till företaget att vi utsett ett skyddsombud, därefter har skyddsombudet rätt att agera på alla företagets arbetsplatser, säger Leif Nyrell, förbundsombudsman i Byggnads.

Tvistefrågan gäller vanliga skyddsombud. Huvudskyddsombud har rätt att ingripa på alla arbetsplatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avgörande dom om skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig