info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösheten efter finanskrisen

I skuggan av den vanliga arbetslösheten har långtidsarbetslösheten skenat sedan 2008. Bland ungdomar har antalet ökat med 700 procent på fyra år.

Arbetslösheten kan vara ett svårt ämne att närma sig. En del av den är starkt konjunkturbunden – i bra tider är den låg och när det börjar gå sämre för ekonomin stiger den. För byggjobbare gäller också devisen att det alltid är bättre på sommarhalvåret än under vintern när det gäller jobb. Men vid sidan om de kortvariga perioderna utan jobb ligger något annat och skaver.
Långtidsarbetslöheten.
Nyhetsbyrån TT har låtit Arbetsförmedlingen ta fram siffror på hur den har utvecklats sedan finanskrisen rasade som värst under hösten 2008.
Det är ingen uppmuntrande läsning.

Siffran har sjufaldigats

På fyra år har de som stått utan jobb i två år eller mer ökat från knappt 25 000 personer till 70 000. För ungdomar har den siffran sjufaldigats.
– Det är ett misslyckande för regeringens politik. Man har inte prioriterat att bekämpa arbetslösheten, säger Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i jobbfrågor till TT.
Hon säger att hon har viss förståelse för att finanskrisen har spelat in i de höga siffrorna men tycker att de politiska åtgärderna har kännetecknats av flathet.
– Det finns ingen regering som kan begära mandat att bara styra när solen skiner.
I augusti var 366 000 personer, eller 7,2 procent av hela arbetskraften, arbetslösa. Vid samma tid i fjol låg arbetslösheten på 6,6 procent. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kommenterar siffrorna såhär:
– Vi ser att regeringens politik har inneburit att vi har mer än 200 000 fler i sysselsättning idag än 2006, trots att vi har gått igenom den djupaste finansiella krisen sedan 30-talet, säger hon.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösheten efter finanskrisen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig