Körkortskrav tufft för lärlingar
För femtio år sedan var det lilla plastkortet en del av vuxenriten: Man fyllde myndig och körde upp. Sen låg vägen bokstavligt talat öppen för både bilsemester och jobb. I dag ser det annorlunda ut. Tidningen Svenska Dagbladet har låtit Arbetsförmedlingen ta fram statistik över hur många av de inskrivna i åldergruppen 18-24 år som saknar körkort. Nästan sex av tio, 81 619 av de drygt 140 000 som saknar jobb, får inte köra bil. Det är en kraftig minskning sedan början av 1990-talet, då hade tre av fyra körkort.
– Jag har jobbat som byggförmedlare i många år och redan då var det här ett problem. Arbetsgivarna prioriterar folk med körkort, säger Petra Jansson, nationell projektledare på Arbetsförmedlingens satsning Unga in.
Många kräver körkort
Bygg tillhör en av de yrkesgrupper där kravet på körkort är som hårdast, 83 procent av arbetsgivarna vill att de sökande ska kunna ta bilen till jobbet.
– Utan körkort är det väldigt svårt att få jobb. Man rör sig mycket mellan arbetsplatser där det kanske inte finns någon kollektivtrafik. Dessutom är många arbetsgivare småföretagare som har svårt att lösa transporter för de anställda, säger Petra Jansson.
Kostnaden har ökat
Enligt Svenska Dagbladet beror den stora nergången främst på kostnaderna. I dag kostar det i genomsnitt 15 000 kronor att ta ett körkort – mycket pengar för familjer med ansträngd ekonomi. Petra Jansson är orolig för att många av byggungdomarna kommer att lämna yrket och söka sig till andra branscher om de saknar körkort.
– Man kanske skulle titta på om körkortsutbildning skulle ingå på byggprogrammet. Det hade varit en stor fördel när eleverna går ut som lärlingar, säger hon.