info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt avtal klart

Efter fyra veckor enades parterna. Det nya avtalet är i många avseenden en seger för Byggnads.

Strejken har både varit lång och dyr. Fyra veckor och hundratals miljoner i extra kostnader enligt arbetsgivarna. Byggnads gick in i förhandlingarna med tydliga krav: Beordringsrätten på övertid och beredskapsarbete skulle bort, arbetstidsförkortningen skulle öka och lärlingslönerna skulle höjas. Åtminstone två av de tre punkterna gick igenom.
– Beordring om övertid och beredskap kommer att bli i huvudsak frivilligt. Det är det största som har hänt i modern tid, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.
Han syftar på att arbetsgivaren förlorar rätten att ensidigt beordra arbete – något som Svenskt Näringsliv tidigare kämpat med näbbar och klor för att bevara.

Avtalet som väckarklocka

Även arbetstidsförkortningen gick igenom efter att Byggnads ursprungskrav tonades ner något. Det blev inte sju timmar utan landade på fyra. Det är ändå att betrakta som en seger enligt Mattis Landgren:
– Arbetsgivarna hade som ursprungskrav en utmönstring av arbetstidsförkortningen. De ville ta bort den helt.
Han är mer än nöjd med det nya avtalet. Jämför man med andra förbund har de mest ägnat sig åt att försvara sina positioner under de senaste avtalsförhandlingarna, säger han. Det nya avtalet kan fungera som en väckarklocka för hela fackföreningsrörelsen.
– Vi har lyckats svänga den här tunga oceanångaren 180 grader. Vårt lilla kollektivavtal lyckas påverka de starka krafterna här hos Svenskt Näringsliv.

Lärlingslönerna skjuts på framtiden

En annan stor fråga under konflikten har varit lärlingslönerna. Arbetsgivarna har anklagat Byggnads för att vilja höja lönerna till orimliga nivåer. I det nya avtalet blir det inga förändringar. Det parterna har kommit överrens om är att de ska tillsätta en arbetsgrupp för att räkna ut den faktiska kostnaden för lärlingslöner lagom till nästa avtalsförhandling.
Avtalet löper över ett år och lyckades även stärka ackordet för vvs-montörer. Länsförtjänstriktpunkten delas upp i tre nivåer beroende på var man arbetar i landet. Högst ersättning i Stockholm och Uppsala, lägst i bland annat Kalmar och Jämtland. Totalt sett en bra paketlösning, enligt Mattias Landgren.
– Man ska inte slå ihjäl sin motpart men tittar man på deras ursprungskrav kommer de inte kunna bocka av en enda punkt.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt avtal klart

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig