Arbetshandskar till ministern
Byggnadsarbetare från arbetsplatser i Stockholm var på fredagen samlade i regeringskvarteren för att överlämna handskar till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Detta är ett led i kampanjen ”Handsken är kastad” som har startat för att uppmärksamma de många byggnadsarbetare som dör i byggolyckor och det stora risker som byggnadsarbetare dagligen utsätts för.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tog emot en symbolisk handske av Kent ”Renen” Johansson, en av initiativtagarna till kampanjen som startat i Byggettans medlemskrets i Handen. På marken väntade kassvis med handskar.
-Det rör sig om tusentals handskar, men kampanjen fortsätter, säger Kent Johansson.
Arbetsmiljön till riksdagen
Det blev ett hastigt möte mellan byggnadsarbetarna och arbetsmarknadsministern som var på väg att invigningstala på en konferens med anledning av Världsdagen för arbetsmiljö. Kampanjen har startat för att få regering och riksdag att agera mot dödsolyckor och risker på arbetsplatser. Ungefär en person dör i byggolyckor i månaden och byggnadsarbetarna är frustrerade över att det bara fortsätter.
– Vi vill att arbetsmiljöfrågorna ska in i riksdagshuset och vi vill att du ska hjälpa oss att lyfta in dem dit, sa Kent Johansson.
Han redogjorde också för kampanjens övriga krav om fördubblat antal arbetsmiljöinspektörer och en hearing i riksdagen om dödsolyckorna. Han tog vidare upp skyddsombudens svåra situation, att det är usel arbetsmiljö på många ställen och att utländsk arbetskraft ofta utnyttjas.
Hillevi Engström framhöll att frågorna är viktiga, pekade bland annat på de inspektioner som görs, men gav inga löften.
Handskar för att hedra omkomna
Under kampanjen har byggnadsarbetare uppmanats att sända in arbetshandskar till arbetsmarknadsdepartementet och ministern. Dels har handskar samlats in för överlämnande under fredagen, eftersom facket idag globalt högtidlighåller Workers Memorial Day, för att hedra dem som dött i sitt arbete.
I kampanjen sänder man också in handskar speciellt till minne av de personer som dött i byggolyckor under åren 2002-2011. Då dog 111 personer enligt en granskning Byggnadsarbetaren gjort.
Stora risker
Efteråt var Kent Johansson nöjd med arbetet i kampanjen så långt och responsen från ministern.
– Det känns som att hon har förståelse för frågorna. Men nu vill vi att mer ska hända. Nästa gång vill vi vara i riksdagen och ställa politikerna till svars och diskutera vår arbetsmiljö, säger han.
När manifestationen var klar var det dags att återgå till byggvardagen. Alla på byggen lever med dagliga risker och det tyckte Juan Pineda, betongarbetare på NCC var viktigt att lyfta fram.
– Jag vill att både mina arbetskamrater och jag ska komma hem efter arbetsdagen, säger han.