Byggnadsarbetare utvisningshotad
Det var fackligt arbete som drev iväg Ezzat Dolatabadi på flykt från hemlandet Iran 2010. När regimen ville stänga ner den fackliga organisation som han var verksam i fortsatte arbetet ändå, illegalt. Han säger att vänner till honom har fängslats, torterats och i vissa fall avrättats i Iran. Ezzat Dolatabadi fruktar ett liknande öde om han återvänder.
Han trodde att han skulle få politisk asyl i Sverige men han har fått avslag av Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Nyligen meddelade den högsta instansen, Migrationsöverdomstolen, att den inte kommer att ompröva det beslutet.
Politiskt aktiv i Sverige
När Byggnadsarbetaren träffar Ezzat Dolatabadi kommer han direkt från ett möte med Migrationsverket, ett möte som handlat om det praktiska runt att han väntas lämna landet. Med sig har han Göran Gustavsson från Kommunal och Andisheh Alishahi från Iranska flyktingars riksförbund. De är mycket upprörda över situationen.
Göran Gustavsson har kommit i kontakt med Ezzat Dolatabadi genom sitt engagemang i situationen för just fackligt aktiva i Iran. Han och hans sektion inom Kommunal har under processen lämnat in brev till Migrationsverket. De har skrivit för att styrka hur utsatta fackligt aktiva i Iran är samt för att intyga att Ezzat Dolatabadi har arbetat politiskt i Sverige på ett sätt som ytterligare ökar riskerna med att återvända.
Kritiska mot Migrationsverket
I Sverige har Ezzat Dolatabadi spridit information om och framfört kritik mot hur fackligt arbete bemöts av den iranska regimen. Men Göran Gustavsson och Ezzat Dolatabadi har båda uppfattningen att Migrationsverket inte har ägnat handlingarna någon uppmärksamhet.
– Migrationsverket har bestämt sig efter första beskedet. Varför undersöker man inte de papper som man har lovat? Jag har tillräckliga skäl för att få stanna, säger Ezzat Dolatabadi.
Har jobb i Sverige
Här i Sverige arbetar han med köks- och badrumsrenoveringar och är ansluten till Byggnads a-kassa. Eventuellt kan en lösning nu vara att söka arbetstillstånd i Sverige, de är ännu inte säkra på om det är möjligt i just hans situation. Men Ezzat Dolatabadi vill helst erkännas som politisk flykting. Nu planerar han att söka anstånd genom att lämna in handlingar som de menar inte har tagits med i hanteringen av ärendet, dessutom säger Andisheh Alishahi att de funderar över möjligheten att gå till Europadomstolen.