info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få tar ut sin utbildningsbok

Över hälften av lärlingarna har inte tagit ut sin utbildningsbok under de senaste tre åren. Nu riskerar tusentals ungdomar att inte få ut sina yrkesbevis.

– Enligt branschens sätt att se på det så är de här ungdomarna inte fullärda. De kan få problem när de ska söka jobb, säger Michael Gustafsson på Byggnadsindustrins yrkesnämnd.
Bland personer som gick ut byggprogrammet under 2009 är det omkring 45 procent som inte tagit ut sin utbildningsbok. Siffrorna för 2010 och 2011 är ännu högre, av de som slutade gymnasiet i fjol är 65 procent utan utbildningsbok. Dessa siffror kan dock sjunka – många kommer inte igång med sina lärlingsjobb direkt efter studenten. Trots det har trenden sett liknande ut under många år, enligt Michael Gustafsson.
– Kommer vi upp i 60 procent som tar ut sin bok under ett år så är det väldigt, väldigt bra.

Beror på okunskap

Han tror att en orsak till de låga siffrorna är okunskap, varken lärlingarna eller företagen har koll på vad som gäller. Enligt yrkesutbildningsavtalet för bygg och anläggning ska nämligen en utbildningsbok upprättas när man anställer en lärling. Boken innehåller både en plan över utbildningens upplägg och ett register över antal arbetade timmar. När lärlingstiden är över ligger boken till grund för yrkesbeviset – saknar man bok får man inget bevis.
– Det finns massa elever som börjat jobba på småföretag eller på sin farsas firma där de inte känner till eller inte bryr sig om att följa avtalet, säger han.

Svårt att konkurrera

Ombudsmannen Krister Strömberg på Byggettan känner igen problemet. Varje vecka får han ett par samtal från oroliga lärlingar.
– Det finns exempel på killar som har gjort hela sin lärlingstid på företag utan avtal. När de sen vill ta ut sina yrkesbevis så får de inte det.
Det går att få ett yrkesbevis även utan utbildningsbok men vägen dit är betydligt krångligare. Då krävs det att man har arbetat i 10 000 timmar och sen blir godkänd på ett kompetensprov. Men att jobba utan yrkesbevis är inte att rekommendera, enligt Michael Gustafsson. Lönen blir ofta lägre och det blir svårare att konkurrera om nya jobb.
– Det är som att köra rattfull, det går bra så länge du inte blir stoppad eller orsakar en olycka.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få tar ut sin utbildningsbok

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig