Skojaren utslängd från tre byggen
Bygge: Ombyggnad av förskola i Årsta, Stockholm
Period: April – september 2009
Huvudentreprenör: Borgkärnan Holding AB
Beställare: Familjebostäder
Storlek: 15.347.000 kronor
Sett i backspegeln kom de första varningssignalerna tidigt. Joakim* och en kollega var i full fart med att riva ut en gammal kontorslokal i Årsta, som skulle byggas om till förskola. De var båda anställda på företaget Borgstaden AB, som drevs av en Robert Hellgren. Robert Hellgren stod även bakom huvudentreprenören Borgkärnan Holding AB, som hade kontraktet med beställaren Familjebostäder.
Betalar inte fakturor
Joakim hade jobbat på bygget i Årsta i två veckor. Utanför på gården stod orangea avfallssäckar, från företaget Big-Bag, fyllda till bristningsgränsen med rivmassor. Joakim hade ringt Big-Bag vid upprepade tillfällen, men ingen kom och hämtade säckarna. Till slut fick Joakim svaret att hans arbetsgivare, Robert Hellgren, inte hade betalat fakturorna.
På samma bygge i Årsta jobbar även Emil. Emil är också anställd på Borgstaden men ingår i byggledningen. Hans arbetsuppgifter består bland annat av att granska fakturor. Emil har just avslutat ett telefonsamtal med betongleverantören Nettobetong, och en oroskänsla börjar växa sig allt starkare inom honom. Nettobetong tänker inte leverera något material till bygget i Årsta ”så länge Robert Hellgren vägrar betala sina fakturor”.
Robert Hellgren är en byggföretagare som i början av 2009 sitter i sex styrelser. Ännu har inga av hans företag begärts i konkurs. Det enda som svärtar ner Borgkärnan Holding AB vid denna tidpunkt är en skuld till Skatteverket på nästan 200.000 kronor.
Joakim och hans arbetskompisar på Borgstaden är snabbt klara med rivningsarbetet och de första underentreprenörerna kommer till bygget. Allting flyter på bra tills kranföretaget går i taket över att de inte har fått sina pengar. Joakim säger till krankillarna att ta kontakt med Robert Hellgren. Efter ett tag kommer kranföretaget tillbaka till bygget, med löfte från Robert Hellgren att pengarna är på väg. Men problemet med obetalda underentreprenörer kommer, under byggets gång, bara bli värre.
– I början betalade Robert Hellgren fakturorna, men sen började det hacka. Ju längre bygget pågick ju större blev problemen, säger Emil.
När Emil frågar sin chef Robert Hellgren varför han inte har betalat skyller han på Familjebostäder och underentreprenörerna.
Parallellt med att underentreprenörerna skriker efter sina pengar börjar problemen med leverantörerna att göra sig allt mer påminda.
– I början hade vi ett avtal med K-rauta. Det funkade en tid, tills byggmaterialet en dag slutade komma. Jag ringde dem och undrade vad som hade hänt. Jag fick svaret att de inte fått betalt, säger Joakim.
Byter leverantörer istället för att betala
Men istället för att betala K-rauta byter Borgstaden leverantör till Fredells. Men efter kort tid upprepar sig problemet även där.
Fredells byts snabbt ut mot leverantören Optimera, som ersätts av Ahlsell och slutligen Würth. Byggnadsarbetaren har ringt samtliga leverantörer, som bekräftar att Robert Hellgrens företag har obetalda skulder hos dem.
Den 28 oktober, mitt under pågående bygge, förlorar huvudentreprenören Borgkärnan Holding AB sin F-skattsedel. I Skatteverkets beslut står det att företaget har 2,2 miljoner kronor i skatteskulder. En siffra som i skrivande stund har stigit till nästan 8,4 miljoner kronor. Detta leder till att Familjebostäder, den 10 december, häver kontraktet med Borgkärnan Holding. Vid den tidpunkten har 16 underentreprenörer ekonomiska krav på Borgstaden AB. Trots den förlorade F-skattsedeln fortsätter Borgkärnan Holding att fakturera Familjebostäder nästan 900.000 kronor. Att fakturera utan F-skattsedel är ett lagbrott.
Kort efter att Borgkärnan Holding förlorar sin F-skattsedel begärs företaget i konkurs. Under bygget i Årsta köper Borgstaden AB byggföretaget S&Q-Bygg, där Robert Hellgren kliver in som vd. Hans första stora projekt med det nya företaget blir renoveringen av Alceahuset i Åkersberga.
Bygge: Renovering av Alceahuset i Åkersberga.
Period: December 2009 till April 2010.
Huvudentreprenör: S&Q-Bygg
Beställare: Österåker kommun
Storlek: 3,8 miljoner kronor
– Det funkade inte på arbetsplatsen. Underentreprenörerna dök inte upp, vilket visade sig bero på att de inte fick betalt. Byggmaterialet kom inte. Tidsplanerna brast och hela bygget sackade efter. Tillslut var det bara skönt att bli av med S&Q-Bygg.
Barbro Änges, projektansvarig på det kommunala fastighetsbolaget Armada Kommunfastigheter i Åkersberga, minns kontakterna med Robert Hellgren och S&Q-Bygg med uppgivenhet.
Den 18 september 2009 kliver Robert Hellgren in som vd på S&Q-Bygg, ett gammalt företag med hög kreditvärdighet.
– Robert Hellgren kom in på kontoret. Det första han sa var ”cash is king. Från och med nu handlar vi med kontanter. Jag litar inte på bankerna”, berättar en byggnadsarbetare som var med på mötet, berättar en anställd på S&Q om sitt första möte med Robert Hellgren.
”Hans idé går ut på att lägga sig lågt vid upphandlingar”
S&Q-Bygg vinner en upphandling med Österåker kommuns fastighetsbolag Armada. Kontraktet gäller en renovering av den gamla sjukhusbyggnaden Alceahuset i stadsdelen Åkersberga. Bygget drar igång vid årsskiftet 2009/2010.
Ove Wästerlund är anställd på Borgstaden AB och arbetar som platschef på Alceahuset. Liksom i Årsta har Robert Hellgren även denna gång tagit in sitt företag Borgstaden AB som underentreprenör.
– Robert Hellgrens hela idé går ut på att vid upphandlingar lägga sig långt under alla andra, och sen tjäna pengar på påhittade extraarbeten, säger Ove.
Robert Hellgrens anbud är så lågt att en konsult kopplad till kommunen ringer upp honom inför bygget och dubbelkollar att priset verkligen stämmer. Robert Hellgren svarar att allt är under kontroll.
Ove Wästerlund berättar om möten mellan S&Q-Bygg och beställaren, där man stämde av vad som hade byggts och hur mycket pengar S&Q-Bygg skulle få för det dittills utförda arbetet. Enligt Ove Wästerlund ville Robert Hellgren alltid ha mer pengar än vad som stod i överenskommelsen, något kommunen vägrar gå med på.
Byggnadsarbetarna får inte betalt
När kalkylerna spricker och kommunen inte betalar de påstådda extraarbetena hamnar bygget på efterkälken. Byggnadsarbetarnas löner blir försenade, vilket leder till att hantverkarna en dag sätter sig i boden och vägrar arbeta.
– Vi hade inte fått lönen den 25:e och vårt jobb är inte någon hobby. Vi satt oss i boden tills Robert Hellgren hade betalat våra löner, berättar snickaren Keijo Viik.
I slutet på februari säger Ove Wästerlund upp sig från Borgstaden AB. Kort därefter river Armada kommunfastigheter kontraktet med S&Q-Bygg. Robert Hellgren har återigen blivit utslängd från en byggarbetsplats.
Bygge: renovering av Ellagårdsskolan i Täby
Period: januari till juli 2010
Huvudentreprenör: S&Q-Bygg AB
Beställare: Täby kommun
Storlek: 9,1 miljoner kronor
Parallellt med bygget i Åkersberga vinner S&Q-Bygg en upphandling med Täby kommun. Ellagårdsskolan, som brandhärjats, ska renoveras. Men bygget i Täby förvandlas snart till rena mardrömmen.
– Jag har aldrig varit med om ett sämre skött bygge, säger Ove Wretström, som var lagbas på bygget i Täby.
Underentreprenörer påstår att de inte får betalt, leverantörer håller inne byggleveranser och de anställdas löner sackar efter rejält. Till slut blir problemen så stora att bygget står stilla i två månader.
– Vi fick inget material. De bytte leverantörer hela tiden, men till slut sa det stopp, säger Ove Wretström.
Mitt i allt detta förlorar Borgstaden AB, som även här anlitats som underentreprenör, sin F-skattsedel. Två månader senare ryker även S&Q-Byggs F-skattsedel. Tillsammans har de bägge företagen, som drivs av Robert Hellgren, skulder till skatteverket på 2,5 miljoner kronor. När detta når Täby kommun häver man kontraktet med S&Q-bygg. Trots den indragna F-skattsedeln fortsätter S&Q-Bygg att fakturera Täby kommun, på totalt 1,1 miljoner kronor.
Ska skicka Hells Angels på Täby kommun
Två byggnadsarbetare, anställda på företaget, vittnar om hur Robert Hellgren vid flera tillfällen säger att han ska skicka Hells Angels på Täby kommun, för att driva in pengarna. Att Robert Hellgren har kontakter inom Hells Angels går inte att bevisa. Men efter att kommunen hävt kontraktet med S&Q-Bygg riktas ett flertal hot mot olika kommuntjänstemän. Men inga hot går att spåra till Robert Hellgren.
När det blir sommar slutar Robert Hellgrens företag att betala ut löner till sina anställda. Under hösten 2010 blir de anställda på S&Q-Bygg och Borgstaden AB uppsagda på grund av arbetsbrist. Den 13 januari 2011 beslutar Solna tingsrätt att S&Q-Bygg ska försättas i konkurs. I dagsläget har 13 byggnadsarbetare lönekrav på företaget.
Epilog:
Inom loppet av ungefär två år har Robert Hellgrens företag förlorat fem F-skattesedlar, blivit utsparkade från tre byggen, ett tjugotal underentreprenörer anser sig lurade på pengar av honom. Han är så gott som svartlistad hos de flesta av Stockholms större byggleverantörer. S&Q-Bygg, ett företag som, innan Robert Hellgren blev vd, omsatte flera miljoner kronor årligen, går i graven drygt ett år efter att han blir vd.
Men innan S&Q-Bygg försätts i konkurs lämnar Robert Hellgren företaget. Ett mönster som går igen från de flesta företag som Robert Hellgren varit inblandad i.
I november 2010 går Robert Hellgrens mamma och pappa in som ägare i ett företag vid namn Trendhus i Scandinavia AB. Men när Byggnadsarbetaren ringer upp den tidigare ägaren, som sålt företaget, säger han att affären gjordes upp med en man vid namn Robert Hellgren.
Joakim och Emil heter egentligen något annat.