info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rättegång efter rasolycka

Idag, tisdag, inleds det rättsliga efterspelet efter formraset vid Älandsfjärden då två byggnadsarbetare dog och tre skadades. Fyra personer är åtalade för grova arbetsmiljöbrott.

Formraset vid brobygget över Älandsfjärden är en av 2 000-talets svåraste byggolyckor. Två byggnadsarbetare dog och tre byggnadsarbetare skadades. Olyckan hände den 21 maj 2008 vid byggandet av en järnvägsbro. I efterhand konstaterades bland annat att de knektar som användes till formen var för klena.

Åtal för grova brott
I den rättegång som inleds idag, tisdag, har åklagare Christer B Jarlås åtalat två Skanskachefer och två ansvariga personer på de två andra inblandade företagen. De är alla åtalade för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och sjukdom och framkallande av fara för annan.

Krav på företagsbot
Talan om företagsbot riktas mot Skanska, som var totalentreprenör för bygget. Vidare mot Örnsköldsviks Takstolstillverkning, som tillverkat och levererat de träknektar till gjutformen som rasade och mot Construction Software Center Europé, som gjort beräkningar och framställt en tillverkningsritning för träknektarna. För Skanskas del yrkar åklagaren på en företagsbot på sex miljoner kronor och för de övriga tre miljoner vardera. Rättegången hålls i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Den beräknas omfatta åtta dagars förhandlingar och kommer att avslutas i mitten av februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rättegång efter rasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig