info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vintern problem för byggföretag

Det extrema vintervädret har ställt till problem för byggföretagen. Vart tredje företag uppger det extrema vintervädret som främsta hindret för verksamheten.Det visar den senaste konjunkturbarometern.

Barometerindikatorn, som visar det aktuella stämningsläget i svensk ekonomi, steg med 2,3 enheter från december till januari. Inom näringslivet var det tillverkningsindustrin samt bygg- och anläggningsverksamheten som bidrog till uppgången. Byggföretagen rapporterar om stark tillväxt under fjärde kvartalet 2010. Orderläget har förbättrats, men det är fortfarande svagare än normalt och närmare hälften av byggföretagen uppger att orderstocken är för liten.

Svårt hitta arbetskraft
Byggproduktionen har ökat betydligt och även sysselsättningsutvecklingen har varit stark. Branschen har fortfarande problem att hitta lämplig arbetskraft, men den här gången är det färre företag som anger denna orsak som främsta hindret för verksamheten jämfört med tidigare.Det extrema vintervädret har ställt till problem för byggföretagen. Vart tredje företag uppger det extrema vintervädret som främsta hindret för verksamheten.

Optimism
Byggföretagen är mycket optimistiska inför första kvartalet i år och räknar med fortsatt ordertillväxt. Även byggproduktion och sysselsättning väntas stiga betydligt. Bilden är tämligen likartad för de olika verksamhetsområdena inom byggsektorn. Drygt 40 procent av företagen aviserar en höjning av anbudspriserna under perioden. På ett års sikt är förväntningarna fortsatt optimistiska och drygt hälften av byggföretagen räknar med en förbättring av byggmarknaden jämfört med i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vintern problem för byggföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig