info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab-bygge på skola i Västerhaninge stoppat

Arbetsmiljöverket har stoppat ett Peab-bygge i Västerhaninge utanför Stockholm efter att ett väderskydd rasat under snömassorna.

Nu förbjuder Arbetsmiljöverket Peab att använda väderskydd på en annan del av bygget. Förbudet gäller om Peab inte kan ta fram handlingar som visar att väderskyddet klarar en viss snömängd, vindlast och personlast.
När Arbetsmiljöverket i förra veckan besökte arbetsplatsen fanns inga sådana handlingar. Därför stoppade Arbetsmiljöverket bygget och kopplade ett vite på 100 000 kronor till förbudet, böter som Peab kan tvingas att betala om man struntar i arbetsmiljöverkets krav.

Konstruktionen kollapsade under fikarasten

Bakgrunden till händelsen är den rasolycka som inträffade strax före jul på samma bygge. Då kollapsade ett av Peabs väderskydd under snötyngden.
– Byggnadsarbetarna berättade att de hörde att det knäppte, då gick de in i fikade och när hade gått in rasade hela väderskyddet ner. Det var ett enormt jobb att få undan snön sen. Det handlade om flera ton snö som skulle flyttas, berättar Håkan Angeldahl, bygginspektör på Arbetsmiljöverket i Stockholm.
– Byggnadsarbetarna hade en enorm tur.

Snö låg kvar

Väderskyddet bestod av aluminiumbalkar och spänd, armerad plast, cirka 600 kvadratmeter stort. När Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen efter jul låg stora mängder snö kvar på ett annat väderskydd. Rälsprofilerna som konstruktionen stod på, var till vissa delar böjda nedåt.
– Det saknades uppgifter om hur väderskyddet och rälsprofilerna dimensionerats för att kunna stå emot belastningen.

”Begär fram handlingar”

Bygginspektör Håkan Angeldahl vill uppmana de byggnadsarbetare som känner sig tveksamma inför att gå in under väderskydd som är nedtyngda av snö, att begära fram handlingar när det gäller dimensionering. Sådana handlingar ska finnas på plats.
– Man kan också tala med sitt skyddsombud. Skyddsombudet har rätt att stoppa bygget, för att få fram handlingarna, om det finns risk för ras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab-bygge på skola i Västerhaninge stoppat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig