info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Villkorlig dom mot chef

Domen mot den platschef som var ansvarig vid en dödsolycka på ett NCC-bygge för två år sedan är strängare än vad som rapporterades igår. Ett skrivfel i domen fick en del att falla bort.

Igår rapporterade Byggnadsarbetaren om att platschefen dömts till 80 dagsböter på 320 kronor, alltså sammanlagt 25 600 kronor. Ett skrivfel i domen fick detta att se ut som det enda straffet, men i själva verket innefattar straffet även en villkorlig dom. Det innebär att domen kan skärpas om mannen begår nya brott inom två år.

Lyftöglan var för klen

Domen gäller en olycka som inträffade i Västerås 2009. En 26-årig snickare miste livet då han träffades av en 1,9 ton tung pelare som föll. Pelaren föll då en lyftögla brast. Domen mot platschefen gäller att öglan inte var avsedd för så tunga lyft.

Kan överklagas

I domen ingår även att NCC får betala en företagsbot på 400 000 kronor samt skadestånd på 25 000 vardera till fyra av mannens anhöriga.
De dömda och åklagaren har nu januari på sig för att bestämma om de ska överklaga någon del av domen. Åklagaren Leif Johansson säger till Byggnadsarbetaren att han eventuellt ska överklaga storleken på företagsboten, i övrigt kommer han inte driva fallet vidare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Villkorlig dom mot chef

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig