info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidförluster ökar på vvs-jobb

En dryg tredjedel av vvs-montörernas arbetstid består av tidsförluster och denna andel har ökat. Det visar en ny rapport. En orsak är stora förändringar av vvs-montörernas jobb.

I genomsnitt 35 procent av vvs-montörernas arbetstid utgörs av tidsförluster av olika slag. 13 procent av tiden används för montering och 52 procent går åt till förberedelser. Det visar en ny rapport gjord vid Chalmers tekniska högskola på uppdrag av VVS Företagen.
Rapporten handlar om hur vvs-montörernas arbetstid används. Forskare har följt ett 30-tal vvs-montörer verksamma vid åtta byggprojekt av olika slag och i olika delar av Sverige. Montörerna arbetar vid YIT, Bravida och NVS.
Deras arbetstid delas i studien in i tre delar.
Monteringsarbete: vilket innebär att material och utrustning slutgiltigt kommer på plats. Här ingår också förtillverkning.
Förberedelser: saker som behöver förberedas för att kunna göra monteringsarbetet, som exempelvis förflyttningar och hantering av material och utrustning.
Tidsförluster: strultid av olika slag, som omarbete, väntan, med mera.

Monteringstiden har minskat

Jämfört med en liknande undersökning för drygt 20 år sedan har monteringstiden minskat medan tidsförluster och förberedelsetid har ökat.
En orsak till det är att vvs-montörernas arbete har genomgått stora förändringar, menar man i studien. Teknikutvecklingen gör att färre antal montörer gör motsvarande jobb idag. Det är mer av legotillverkning och mindre av traditionellt hantverk. Arbetsmomenten kräver mer planering. Byggnaderna är mer komplexa och det krävs fler speciallösningar.
Det fanns skillnader mellan resultaten för olika arbetsplatser.
Resultatet blev, enligt studien, ofta bättre när det var en bra struktur och ordning och reda på arbetsplatsen. Vvs-montörernas motivation var också viktig, liksom vilka verkliga möjligheter de ges att använda arbetstiden effektivt. Detta berodde sedan i sin tur mycket på planering och arbetsledning.

Ordning och planering viktigt

VVS Företagens vd Roine Kristiansson tycker att tidsförlusterna är oacceptabelt stora.
– En tidsspillan på 35 procent är alldeles för mycket. Det är besvärande att det ökat och ligger på en så hög nivå. Då det gäller att få ner tidsförlusterna är det viktigt att agera främst inom två områden. Att få ordning och reda och struktur på arbetsplatserna. Det är också viktigt att i flera fall öka den enskildes motivation och då får man också se på hur ledarskapet fungerar.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson är inte förvånad över resultatet då det gäller tidsförluster.
– För min del var det ganska självklart att det skulle bli så här. Tidigare tillverkade vvs-montörerna allt. Man löste allt på plats. Nu är grejerna förtillverkade och det är mycket specialgrejer. Det påverkar enormt mycket, både installationsmässigt och planeringsmässigt.
Han anser att planering är en nyckel till att få ner tidsförlusterna.
-Och företagen måste bejaka och ta tillvara hantverkarnas kunskaper om vad som krävs. Då kan man få ner strultiden.

Studien heter: ”Arbetstidens användning vid VVS-montage, en fråga om struktur och ledarskap”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidförluster ökar på vvs-jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig