info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppåt på byggmarknaden

Sverige blir det enda nordiska land som ökar antalet sysselsatta inom bygg mellan 2009 och 2011, tack vare utvecklingen inom bostadssektorn. Allt enligt Sveriges Byggindustriers prognos.

Tre procent upp i år och fem procent upp nästa år. Så spår Sveriges Byggindustrier, i sin nya konjunkturprognos, att bygginvesteringarna i Sverige kommer utvecklas. Det är en återhämtning efter 2009 års elvaprocentiga nedgång. Och det innebär att utvecklingen på den svenska byggmarknaden ser ljusare ut än utvecklingen i hela Norden.

Danska marknaden svagast

Totalt i Norden väntas bygginvesteringarna minska med en procent i år för att sedan öka med tre procent nästa år. Det är Sverige och Finland som kan se fram mot störst ökningar, medan Danmark intar jumboplatsen på grund av en svag utveckling gällande såväl bostäder som lokaler.

Bostadssektorn är motorn

I både Sverige och Finland är det en stark uppgång inom bostadssektorn som driver den goda utvecklingen. I Sverige minskar faktiskt investeringarna inom såväl anläggnings- som lokalsektorn i år, men investeringarna inom bostadssektorn ökar så pass mycket att de totala bygginvesteringarna ändå går upp.

Antalet sysselsatta ökar

Också sett till sysselsättningen ligger Sverige bättre till än snittet i Norden. Nästa år väntas Sverige ha fler sysselsatta i byggbranschen än under 2009. För alla de andra nordiska länderna spås motsatt utveckling.
– Sverige är unikt inom nordisk byggindustri med sin gynnsamma utveckling av sysselsättningen. Under prognosperioden ökar antalet sysselsatta med 20 000 till 25 000, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppåt på byggmarknaden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig