info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sågar utan skydd stor fara

Arbetsmiljöverket varnar för att använda kombisågar utan skydd. Senast skadades en byggnadsarbetare allvarligt då han sågade sig i handen vid en olycka på en arbetsplats i Växjö.

Byggnadsarbetaren kom emot sågklingan och skadade ena handen, då han skulle klyva en två meter lång panelbräda. Sågen, en mindre byggsåg, saknade överskydd, klyvkniv och påskjutare. Det som användes var en så kallad kombisåg, som kan används för både klyvning och kapning. Man kommer åt respektive funktion genom att vända på den. Den hade nyligen använts för kapning och då hade skydden för klyvning plockats bort. Sedan blev de aldrig ditsatta.

Allvarliga olyckor

-Det är tyvärr ganska vanligt att man glömmer att sätta tillbaka skyddet, eller inte vill göra detta extra arbetsmoment. Men det kan bli mycket allvarliga olyckor, som tyvärr är helt onödiga, säger arbetsmiljöinspektör Bengt Gustafsson.
Överskydd och påskjutare fanns inte på arbetsplatsen, det gjorde däremot klyvkniven.
Klyvkniven är viktig för att brädan inte ska börja klättra på sågklingan och få bakåtkast. Överskyddet behövs för att man inte ska komma åt klingan med händerna.

Handkirurgen

Byggnadsarbetaren har troligen försökt att hålla ner brädan med vänster hand för att slippa få ett bakåtkast. Han fick allvarliga skador vänster hand, enligt uppgifter till Arbetsmiljöverket. Fingrar trasades sönder, så att han måste åka till handkirurgen i Malmö. Han fick också en fraktur på handen, men kommer enligt uppgift att bli återställd. Inget av fingrarna kapades av. Rutinerna på arbetsplatsen ska nu förbättras. Ett alternativ som diskuterats är att ha två maskiner: en för klyvning och en för kapning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sågar utan skydd stor fara

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig