info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oseriösa rivare ska stoppas

Byggnads och Sveriges Byggindustrier vill komma åt de stora problemen med oseriösa asbestrivare. Därför görs ett förslag till upphandlingsavtal som beställare kan använda när de anlitar entreprenörer för asbestrivning.

-Det förekommer alldeles för ofta att oseriösa företag river asbest och gör det på fel sätt. Det utsätter både byggnadsarbetare och hyresgäster för stora risker, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Jörgen Eriksson.
Därför tas ett förslag till upphandlingsavtal fram av IVL, Byggnads, Sveriges Byggindustrier och saneringsentreprenörernas branschorganisation. Förslaget riktar sig till byggherrar, beställare och omfattar både jobb där asbest redan har konstaterats och där man handlar upp en entreprenör för ett ROT-jobb. I många fall upptäcks asbest under pågående ROT-arbeten och då gäller det att veta vad man ska göra.

Många okunniga om asbest
-Vi tror att avtalet kommer att bli viktigt för idag vet många beställare ingenting om asbest och det påverkar hur de handlar upp entreprenörer.Tanken är att dokumentet ska vara ett stöd och en hjälp, säger Jörgen Eriksson. Målet är, menar han, att bara seriösa företag ska användas.
Avtalet kommer att vara detaljerat. Där finns krav på att entreprenören som anlitas ska betala skatter och avgifter enligt lag. Det tar upp hur saneringsarbetet ska bedrivas, med mera. I avtalet finns flera kontrollfunktioner för att säkerställa att entreprenören lever upp till de ställda kraven. En speciell checklista har också tagits fram för att göra det möjligt att kontrollera att allt går rätt till vid asbestsaneringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oseriösa rivare ska stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig