Sveriges nya supergalleria
Montören Rolf Johansson sätter sig ner på knä. Sedan lägger han sig på mage och ålar sig ut mot kanten. När han är framme tar han tag med händerna och drar sig ut sista biten. Till slut är han på plats. Huvudet hänger utanför kanten och nu kan han se felet. Rolf Johansson bankar och slår mot betongen. Sedan drar han sig tillbaka, när han kommit in en bit på valvet reser han sig upp och borstar av byxorna med ena handen.
Vid arbetet av betongstommen på den nya gallerian Emporia i Malmö måste montörerna röra sig precis vid ytterkanten på bjälklagen där det inte finns något skyddsräcke. Något räcke går inte att ha på platsen av byggtekniska skäl, i stället använder de livlinor. Ett illrött skyddsräcke står längre in på valvet för att hålla obehöriga på avstånd.
Tunga betongelement
Hårda vindar ställde till med stor oreda när Turning Torso – som ligger ett stenkast bort – byggdes. Gallerian ligger nära havet och det blåser allt som oftast.
– Vinden är egentligen inga problem om det inte blåser extremt mycket. Sedan är elementen så tunga, men det gäller att ha livlinan kopplad hela tiden ifall det kommer en vindby, säger Rolf Johansson.
Sverige har under de senaste tio åren fått ett stort tillskott av nya gallerior. Från att det tidigare skulle finnas en i varje stad så är trenden nu en galleria i varje stadsdel. Emporia ska bli den största i Skandinavien och den byggs, trots att Malmö nyligen fick en ny galleria inne i de centrala delarna. Möjligen behövs alla dessa ytor för att trängseln inte ska bli för påtaglig. I år kommer julhandeln att omsätta cirka 65 miljarder kronor. En väsentlig del av den summan är julklappar som ska köpas till nära och kära, resten är mat och annat som hör julen till. Och vad är då lämpligare än att döpa en galleria till just Emporia som betyder handelsplats.
Inspiration från romartiden
Här väntar om några år orgier i konsumtion i takt med högtalarnas julmusik. Det är inte enbart det latinska namnet, utan även själva galleriabyggnadens utseende som verkar vara inspirerad av romartiden; runda släta betongpelare står som romerska kolonner ute på åkermarken mellan Malmö och brofästet till Danmark. På pelarna ligger betongelement som ska bli till bjälklag mellan våningarna.
Den största entreprenaden på bygget – med ett värde på en halv miljard kronor – är själva betongstommen. Jobbet görs av Strängbetong som har flera kranar i gång för att serva montörerna. Jobbet kräver – trots att det handlar om tunga element – millimeterprecision samtidigt som montörerna måste vara extremt försiktiga. Speciellt som arbetet bedrivs på flera fronter samtidigt.
45 delentreprenader
Hela byggprojektet är uppdelat på 45 delentreprenader och upphandlingen sker vartefter. Orsaken är enligt projektchefen Ingvar Nohlin på Advansia att gallerian är levande på ritningsbordet hela tiden, eftersom det blir förändringar när nya hyresgäster kommer in. Hittills har samtliga entreprenader gått till företag i södra Sverige med ett enda undantag. Det är det stora glasjobbet vid de två entréerna som gått till ett spanskt bolag. De ska tillverka någonting som aldrig gjorts tidigare. Glasrutor på flera kvadratmeter som är svängda åt två håll. Rutorna – totalt 808 glas där ingen är lik någon annan – ska passas in ett fisknät av stålrör som ska svetsas på plats över entrékarusellerna. Totalt ska glaset på de två entréerna täcka 2 500 kvadratmeter.
Pendlar från Trelleborg
Men än så länge handlar det mesta av jobbet om att få upp betongstommen. Stefan Svensson är betongarbetare. Han hjälper montörerna från Strängbetong med konstruktionen och precis som många andra på bygget pendlar han till Malmö. Själv kommer han från Trelleborg. Ett avstånd han tycker är okej ur pendlarsynpunkt. Att köra de fyra milen till jobbet är okej, men han tänker inte fortsätta när gallerian är färdig.
– Jag är inte så mycket för att springa i affärer och shoppa. Speciellt inte i gallerior, det är inget för mig.
Men det finns ändå två favoritbutiker som han besöker – Clas Ohlson och Jula.
– Dit går jag gärna, men det är inte shopping. Det är något annat.
En som kommer att åka till Emporia och handla är markarbetaren Anders Bergling. Han står och gräver i en grop för att koppla in avloppet till Willys.
– Jag återvänder gärna för att se det färdiga resultatet, som markarbetare ser man ju bara grundarbetet innan det är dags att åka till nästa bygge.
Gillar inte att överkonsumera
Montören Jan-Åke Larsson har i år slagit på stort när det gäller julen. I vanliga fall verkar han inte vara något fan av dyra utsvävningar, men nu verkar han vara mer än nöjd. Han tycker själv att han gett sig själv den bästa julklappen som han någonsin fått.
– Vi ska åka med släkten till Thailand i januari. Det ska bli skönt med lite värme och sol. Kan man önska sig något annat när vädret är som det är här hemma.
Men gallerian kommer att få problem att matcha Anders Berglings bästa julklapp någonsin, hur mycket de än satsar och vad de än erbjuder i skyltfönstren.
– Jag fick en son dagen före julafton 2003. Det var en fantastisk julklapp, min bästa så klart.