info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Renovering 95 milj dyrare

Prislappen för renoveringen av Byggnads och Kommunals huvudkontor i Stockholm har överskridit budgeten med 95 miljoner kronor. Trots det är bygget inte klart och kostanden kan bli ännu högre.

Skulle kosta 239 milj – blev 334 milj

Den 12 oktober 2007 skrev Polstjärnan, som äger fastigheten, kontrakt med byggledningsföretaget Hifab. Priset skulle landa på närmare 239 miljoner kronor. Men slutnotan blir betydligt högre – nästan 334 miljoner, 95 miljoner kronor över utgångspriset.
Under byggets gång dök det upp oväntade problem som både försenade och gjorde bygget dyrare. Byggnadsarbetaren har inte fått ta del av hela prislistan, som enligt Byggnads fortfarande är under förhandling. Men några utgifter som tillkom var tillexempel taket, som visade sig vara ruttet, vilket kostade 15 miljoner kronor extra. Kostnaden för asbestsaneringen överskred budgeten med 2,3 miljoner kronor och landade på totalt 7 miljoner.

63 underentreprenörer arbetade på bygget

Hifab, som är ett byggledningsföretag anlitade BTH bygg som huvudentreprenör. BTH bygg anlitade i sin tur mängder av underentreprenörer. Totalt arbetade 63 företag på bygget, och som mest 150 byggnadsarbetare.
Huruvida det var den styckade entreprenaden som gjorde bygget dyrare låter Kurt Krantzmer, Byggnads ansvarige på bygget, vara osagt. Däremot blev bygget kraftigt försenat. I stället för den 1 april 2010, som det var tänkt, flyttade förbundskontorets personal in till halvfärdiga lokaler i mitten av sommaren.

Rapport sågar byggledningen

I en rapport, som är gjord på beställning av Polstjärnan, kommer utredarna fram till att Hifab och BTH bygg brustit rejält när det kommer till problemlösning och förmågan att driva bygget framåt. Utredarna menar att det varit virrigt. När problem uppstod pekade det stora antalet inblandade aktörer på varandra istället för att lösa problemen, vilket ledde till att bygget drog ut på tiden.

Byggnads: ”Kan bli ännu dyrare”

– Vi vet ännu inte vad prislappen landar på, men vad vi vet är att bygget blev försenat flera månader och sånt kostar pengar. Vi räknade med att den ursprungliga budgeten skulle hålla. Vi är väldigt missnöjda med Hifabs insats. Formellt sett har de inte lämnat över bygget eftersom det inte är klart. Det finns fortfarande byggjobbare kvar i huset, säger Kurt Krantzmer.
Han menar att om man istället låtit ett byggföretag leda bygget hade det kanske inte blivit lika uppstyckat.
– Byggnads som organisation är ju principiellt mot delade entreprenader. Kanske hade det varit bättre om man anlitat Peab eller Skanska. De skulle visserligen också ha anlitat underentreprenörer, men de har en byggstomme som Hifab saknar. När man anlitar ett företag som Hifab riskerar antalet underentreprenörer att svälla, säger Kurt Krantzmer.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Renovering 95 milj dyrare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig