Svag ögla fällde pelare
26-årige snickaren Sonny Levén avled efter att ha träffats av en 1,9 ton tung betongpelare vid en olycka i februari 2009. Det rättsliga efterspelet pågår nu i Västmanlands tingsrätt. Olyckan hände på en arbetsplats vid centrallasarettet i Västerås, i samband med arbeten där betongpelare lyftes på plats med hjälp av lyftkran och sedan monterades och göts fast. I toppen på pelaren var en lyftögla fastsatt där man krokade i en kätting när kranen skulle lyfta. Pelaren hade lyfts och var på plats när olyckan inträffade. Plötsligt föll den och träffade snickaren. Han arbetade med formen till en annan pelare en bit bort, men kom i vägen då han troligen var på väg för att hämta en maskin. Den direkta orsaken till olyckan var att lyftöglan var underdimensionerad och brast.
Skulle valt en annna ögla
Det är ansvarsfrågan för olyckan som nu ska utredas i Västmanlands tingsrätt. Under rättegångens andra dag hördes ett flertal vittnen, bland annat arbetskamrater, skyddsombud, representanter för Arbetsmiljöverket och experter.
– Jag skulle valt en annan lyftögla, sa civilingenjören Ingemar Barrfeldt som gjort en teknisk rapport om vad som gick fel. Han menade att man inte bara skulle valt en ögla som tålde mer, utan en som också var av en annan konstruktion. Klart är att öglan var dimensionerad för att klara lyft på endast 1,2 ton och att brottet kom av överbelastning. Dessutom beräknades lyftförmågan vara ännu lägre. Här på arbetsplatsen lyftes pelarna så att vinkeln från början var 90 grader. Då skulle öglan bara tåla 240 kilo, enligt beräkningar Ingemar Barrfeldt hänvisade till. Hur många lyft som tidigare gjorts med den aktuella öglan är okänt. Totalt hade 60-70 lyft tidigare gjorts med de fyra lyftöglor som köpts in för jobbet.
Fel vikt
Valet av ögla gjordes med ledning av bland annat en konstruktionsritning från pelarleverantören Strängbetong. På ritningen stod beteckningen M 20. Efter att en arbetsberedning gjorts reste en arbetsledare och köpte de enda lyftöglor av den varianten som fanns hos NCCs grossist. Men beteckningen M 20 står för gängans storlek och på andra sidan av öglan stod T 1,2, det vill säga vad öglan tålde att lyfta. Detta var dock inget som arbetsledaren eller någon annan tänkte på. Men det hade gått att hitta en ögla med rätt antal ton på annat håll.
Rättegång om arbetsmiljöbrott och företagsbot
I rättegången står byggets platschef åtalad för arbetsmiljöbrott, genom vållande till annans död. Kammaråklagare Leif H Johansson anser att det varit brister i arbetsmiljöarbetet. Han menar att platschefen borde sett till att rätt lyftredskap och öglor användes, att personal hade rätt kompetens för att bedöma lyftöglornas begränsningar och att arbetarna fick rätt instruktioner. Vidare menar han att området borde spärrats av så att ingen kom in i riskområdet. Åklagaren hävdar också att NCC ska betala en företagsbot på två miljoner kronor och han kräver skadestånd till de anhöriga.
Platschefen förnekar brott och NCC bestrider företagsboten. De hävdar att bolaget och chefen på olika sätt uppfyllt sina arbetsmiljömässiga åtaganden enligt lagen. En del av skulden lägger de på en bristande montagebeskrivning och uppgifterna på konstruktionsritningen från Strängbetong.
Hände sekundsnabbt
Olyckan hände sekundsnabbt. Arbetskamraterna vittnade om den dramatiska händelsen.
– Jag hörde att det small till. Då tittade jag upp och såg att kättingen stack iväg med en himla fart. Jag vrålade rakt ut för att varna och jag tror att Sonny kastade sig bakåt men inte hann undan, berättar en av dem, som stod och höll i pelaren när den föll.
Rättegången följs på plats av anhöriga till Sonny Levén.
-Det har varit en fruktansvärd tid, säger hans pappa till Byggnadsarbetaren om sorgen och saknaden efter sin son. Han är själv byggnadsarbetare och berättar att arbetet som snickare var oerhört betydelsefullt för sonen.
– Han var som skapt för att arbeta med detta.