Ingen ska behöva frysa på jobbet
Vargavintern är här. Kylan biter i ansikte och händer. Du känner dig dessutom lite krasslig. Men du som arbetar utomhus, ska inte behöva riskera att bli nedkyld, sjuk eller förfrusen. Enligt arbetsmiljölagen, ska arbetsgivare ”vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa.”
– Detta står klart och tydligt i paragraf två i arbetsmiljölagen. Det kan i praktiken innebära att arbetsgivare nu måste införskaffa rejäla vinterstövlar, vindoveraller, mössor, ansiktsskydd, eller annan utrustning till sina anställda, kläder som skyddar mot kyla, säger Ulf Kvarnström, ombudsman på Byggnads förbundskontor.
Ingen köldgräns finns
I regelverket finns ingen nedre ”köldgräns”, då arbetsgivaren är skyldig att börja erbjuda skyddskläder. Det är i stället den enskilde individens behov som ska styra. Individer fryser olika lätt och behoven styrs av vilken typ av arbete det handlar om.
– En byggnadsarbetare som är i rörelse behöver inte lika mycket skyddande kläder som en som sitter på ett tak och spikar pappspik. Det är situationen som avgör. Det är också väldigt individuellt hur fort en person riskerar att bli nedkyld, individen sätter nivån, förklarar Ulf Kvarnström.
Dyra vindoveraller
Specialkläder, till exempel dyra vindoveraller för särskilt köldutsatta platser, brukar man i regel turas om att använda beroende på vem som ska göra jobbet.
– När det gäller mer ordinära personliga vinterkläder, ska arbetsgivaren tillhandahålla yttermaterialet, alltså de utvändiga skyddskläderna.
Måste samverka om arbetsmiljön
Som anställd bör man vända sig till sin närmaste chef och lämna förslag till lösningar om man fryser på jobbet. Det normala är att varje chef har till uppgift att sköta arbetsmiljön.
– Man ska försöka samverka om detta.
Om chefen inte lyssnar kan man gå till skyddsombudet på arbetsplatsen.
Byte av arbetsuppgifter och mikropauser
I vissa lägen kan det vara nödvändigt för arbetsgivaren att erbjuda möjlighet att ta mikropauser inomhus.
– Ibland måste man helt enkelt få gå in. För att ansikte och händer ska tina upp, säger Ulf Kvarnström.
Enligt arbetsmiljöverket bör arbetsgivaren ta till ”organisatoriska förändringar” som byte av arbetsuppgifter, sänkning av arbetstakten, och förskjutning av arbetstiden, om arbetstagarna fryser.