info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Aktionsdag mot asbest

Nordiska Byggnads och Träarbetarefederationen, NBTF, hade under onsdagen en aktionsdag mot asbest. Flera fackförbund, däribland Byggnads, besökte arbetsplatser i landet för att uppmärksamma asbestarbete.

Men också i övriga nordiska länder gick fackförbunden ut på olika arbetsplatser. Målet var att uppmärksamma problemen med asbest och undersöka hur det står till i ute i verksamheten. Asbest har varit förbjudet i de nordiska länderna i över 20 år. Ändå är asbest fortfarande ett allvarligt problem.
Hans Tilly ordförande i NBTF ser med stor oro på hanteringen. Vid en presskonferens berättade han att det finns cirka 400 000 ton asbest inbyggt i olika fastigheter i Sverige.
Men medvetenheten om riskerna behöver ökas.
-Vi ser att många ungdomar inte har någon kunskap om asbest.

Många kan bli sjuka

Han fruktar att flera hundra byggnadsarbetare varje år kommer att drabbas av asbestsjukdomar i de nordiska länderna. Byggnadsarbetare kommer i kontakt med de farliga fibrerna i samband med bland annat rivning.
-Men det är inte bara de som utsätts utan också anhöriga, sa Hans Tilly.
I hela världen dör 200 000 människor om året på grund av asbest. Det rör sig om såväl arbetare som deras fruar och barn. Familjemedlemmarna exponeras när arbetarna tar arbetskläder med sig hem.
Också kunskapen om var asbesten finns behöver ökas. Så att inte byggnadsarbetare oskyddade utsätts för materialen. Det visar inte minst händelserna på Karolinska universitetssjukhuset, menar Hans Tilly. Nu vill fackförbunden att regeringarna ska säkra så att asbest i byggnader kartläggs. I Sverige deltog också Elektrikerna och Målarna i aktionsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Aktionsdag mot asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig