info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anläggare utsatta för farlig gas

Anläggningsarbetarna kräktes, fick andningsbesvär och yrsel, efter att ha utsatts för skyhöga halter av den giftiga gasen svavelväte. Jobbet stoppades och nu är arbetarna oroliga för om de har skadats på sikt.

Anläggningsarbetarna fick mängder av hälsoproblem vid arbeten på Högbergets tipp i Kramfors. Arbetena har stoppats och ligger nere efter att de fått ögonirritation, huvudvärk, halsbränna, näsblod, illamående och kräkningar, samt yrsel och andningssvårigheter.
– Det är klart man funderar om vi tagit skada. Vi vill veta hur farligt det är som vi har utsatts för, säger skyddsombudet Mats Modén, vid Rubenssons Mark.
Han säger att arbetarna nu väntar på att få göra riktiga hälsoundersökningar.

Höll på att svimma

På tippen deponeras avfall från massaindustrin och anläggningsarbetarna var på plats för att bland annat lägga dräneringsrör och schakta i en slänt, samt täcka avfall med en gummiduk.
– Vi kom i kontakt med vatten som läckte från tippen men det blev ännu värre när vi började gräva, säger Mats Modén.Han stod oskyddad och lade rör, men också maskinförarna på plats, bland annat grävmaskinister, fick allvarliga problem.
– Det luktade så fruktansvärt starkt att jag höll på att svimma. Folk spydde och fick magproblem. Jag har aldrig varit med om något liknande, berättar Mats Modén.

Jobbet stoppat

Det har sedan visat sig att arbetarna har utsatts för svavelväte, som är en mycket giftig gas. Värden har uppmätts som är åtta gånger högre än gränsvärdet.När det stod klart hur illa läget var avbröts arbetet. Sekos regionala skyddsombud kontaktades och kom ut och lade ett stopp. Detta stopp förlängdes sedan av Arbetsmiljöverket, som krävt att riskerna måste utredas innan arbetet får återupptas.
Verket har också kritiserat byggherren, Kramfors kommun, för de dåliga förhållandena och för att de inte i förväg undersökt vad arbetarna kunde utsättas för under byggskedet. Kommunen har nu anlitat en konsult som undersöker området för att få veta vilka hälsofarliga kemiska ämnen och mikrobiologiska risker som finns där. Verket ställer också krav på att arbetsgivaren att bland annat erbjuda medicinsk kontroll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anläggare utsatta för farlig gas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig