info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI spår uppgång för byggsektorn

Sveriges Byggindustrier (BI) gör i en färsk konjunkturprognos bedömningen att byggandet kommer lyfta tack vare den starka svenska ekonomin.

Enligt BI befinner sig svensk ekonomi i en kraftfull återhämtningsfas. Något som smittar av sig på byggsektorn. Främst räknar BI med att bostadsbyggandet och ombyggnadsinvesteringarna ökar. Sämre väntas utvecklingen bli för anläggningsbyggandet. När det gäller bostadsbyggandet tror BI att det under året kommer att påbörjas 40 procent fler lägenheter jämfört med förra året.

Svårt att hitta personal

När nu branschen tar fart förväntar sig BI att det kommer bli svårare för byggföretagen att rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens. Det gäller främst arbetsledande pesonal. Men även på yrkessidan kan det bli problem.

– Det är oroväckande att vi så här tidigt i återhämtningen har brist på viss arbetskraft eftersom det riskerar att bromsa utvecklingen den närmaste tiden. Det är dock glädjande att nyrekryteringen av unga till branschen fungerar bättre nu än under 1990-talet eftersom det är viktigt för en positiv utveckling på längre sikt, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI spår uppgång för byggsektorn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig