info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagarnas jättebygge

Plåtslagarna på Lillåns bleck och plåt lägger 5 000 kvadratmeter koppartak på den gamla tobaksfabriken i Göteborg. Ett av de största kopparjobb som arbetslaget någonsin gjort. Men den åtråvärda metallen lockar nattliga, ovälkomna besökare till bygget.

På bottenvåningen i den gamla tobaksfabriken står plåtslagarna från Lillåns bleck och plåt och böjer kopparplåtar enligt ett bestämt mönster. Takjobbet börjar här nere. Här förvaras även kopparen bakom lås och bom.
Ett inbrott i lagret skulle innebära en enorm förlust. Priset på koppar har skjutit i höjden. På den vita marknaden ligger kilopriset på omkring 60 kronor. Bygget har redan haft besök av tjuvar som nattetid tagit sig upp på taket och slängt ner lös koppar.

Tog sig upp på taket nattetid

– Vi hade problem med tjuvar i början, berättar plåtslagaren Christian Westerlund. De tog sig upp på taket nattetid och slängde ner all lös koppar de kunde hitta. Därför måste allt som bärs upp vara fastmonterat innan dagen är slut.
Plåtslagarna har arbetat på den gamla tobaks­fabriken sedan i juni och beräknas vara klara i december. Fabriken renoveras och byggs om till kontors­lokaler. Lillåns bleck och plåt har ett tiotal takläggare på just det här bygget.

Vindstilla

Den gamla tobaksfabriken, som ägdes av Tobaks­monopolet, tillverkade cigaretter, piptobak och snus. Huset stod färdigt 1928 och ritades av den berömda arkitekten Cyrillus Johansson. Byggnaden är ett viktigt industriarv från en tid då ”drömmarnas kaj”, som området även kallas för, var ett levande fabriks­område.
För att vara Göteborg är det ganska vindstilla uppe på taket. Nere från Gullbergs strandgata hörs trafikbruset. Vyn från taket bjuder på flera av Göteborgs byggnadsprofiler: gasklockan, Skanskaskrapan ”Läppstiftet”, även de övre läktarna på Ullevi skymtar fram.

Plåtarna böjs i verkstaden

En handfull arbetare är utplacerade här och var, en del i rep, andra balanserar på fastskruvade trästegar. Plåtslagarna Anders Erlandsson och Christian Westerlund tar kamerablygt på sig uppgiften att visa oss runt på taket. Plåtarna som böjs till i verkstaden täcker nu en betydande del av det 5 000 kvadratmeter stora taket. Lillåns bleck och plåt får allt färre kopparjobb, eftersom materialet är på utgående. Normalt sett är det mest kyrkor och kulturbyggnader som har koppartak.

Fönstren gör jobbet komplicerat

Vi går bort dit där Christian och Anders arbetar med att hamra till en vinkelränna runt ett takfönster.
– Att bara lägga ut kopparplåtar på ett platt tak är inga problem. Det är fönstrena som gör jobbet lite mer komplicerat. Det tar längre tid med alla vinklar, säger Anders Erlandsson, samtidigt som han skruvar fast trästegar att stå på under arbetet.

Kopparn är mjuk och följsam

Anders och Christian lyfter upp vinkel­rännan på taket och sätter några skruvar i den för att kopparplåten ska ligga still när de arbetar. Därefter börjar de hamra på plåten där taket möter det utbuktande fönstret. Christian stoppar in ett tillslagsjärn mellan plåten och taket för att få något att banka mot. Anders markerar med en panna vart han ska rikta slagen.
– Kopparen är enkel att arbeta med. Den är lättformlig och mjuk. Det enda problemet är att man inte får tappa något tungt på den, så att det blir hål, säger Christian Westerlund.

Följer takets och fönstrets konturer

När vinkelrännan är tillhamrad och följer takets och fönstrets konturer klipper Christian och Anders till kopparplåten för att måtten ska stämma överens med mönstret.
Därefter fäster de vinkelrännan i taket genom att böja till en vals längs med kopparplåten. I den hakar de fast klammor som sedan skruvas fast i taket.
På andra sidan taknocken hänger Robin Forssten i ett rep. Han har varit på det här bygget i tre veckor.
– Det är inte så ofta som vi jobbar med koppar. Det blir oftast plåt. Det här är det största kopparjobbet jag har varit på, säger han.

”Gött att vara ute”

Robin Forssten berättar att han inte har problem med att arbeta på hög höjd. När han arbetade som resemontör inom pappersindustrin var han uppe på betydligt högre höjder.
– Det är gött att vara ute. Visst är jobbet hårt i bland. Repen kan vara i vägen och det är jobbigt när det är kallt och halt på taken, men alla jobb är tunga när det är mycket att göra.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagarnas jättebygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig