info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads förslag: 24 avdelningar blir 11

Byggnads 24 avdelningar ska slås ihop till 11 storregioner. Till en början får avdelningarna ha kvar sina kontor. Men vice ordförande Tomas Gustavsson medger att det kan försvinna avdelningar på sikt.

Syftet med omorganisationen är spara pengar genom att helt enkelt dra ner på administrationen som försvinner från de gamla avdelningskontoren och ska skötas från regionkontoren. Regionkontoret hamnar där den största avdelningen i regionen tidigare funnits. Till exempel bildas Region Gävle-Dala av avdelningarna Gästrikland, Hälsingland och Dalarna med regionkontor i Borlänge.

Regionstyrelsen kommer att ha makt att bestämma vilka avdelningskontor som ska finnas kvar.
– Det finns en risk för att avdelningskontor kommer att stängas, medger Thomas Gustavsson.

Att Byggnads går mot att bli allt mer centraliserat råder det ingen tvekan om. Det är heller inget konstigt tycker Thomas Gustavsson.
– Förr var sektionerna viktiga informationskällor. Man gick på möten för att få veta vad som hände. Men med dagens teknik behövs inte det. Vi vill frigöra resurser genom att göra saker på färre ställen.

De frigjorda resurserna kommer bland annat användas till att starta upp ett medlemscenter. Där ska det anställas mellan 5 och 7 personer som ska kunna svara på medlemmarnas frågor. Förbundet vill också satsa på att förbättra sin hemsida och göra om sitt avgiftssystem.

Att medlemstappet skulle öka av att folk får längre till sina kontor och därmed upplever fackförbundet som mer opersonligt oroar inte Thomas Gustavsson.
– Jag tror inte att medlemmarna bryr sig om regioner eller avdelningar. De vill ha svar på sina frågor.

Även om Thomas Gustavsson inte vill säga det rakt ut så kommer förändringen på sikt att innebära färre anställda inom förbundet. Det gör att arbetsbördan kommer att växa för förtroendemännen.
– De har ju varit lite bortskämda förut. Men man måste ju anpassa munnen efter matsäcken och många förtroendevalda vill ha mer ansvar, säger Thomas Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads förslag: 24 avdelningar blir 11

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig