Chockhöjd utdelning - tusentals sparkade
Byggnadsarbetaren har granskat aktieutdelningarna i de fyra största byggföretagen. Alla de fyra byggjättarna – Skanska, Peab, JM och NCC – höjer i år sina aktieutdelningar med sammanlagt 910 miljoner kronor efter krisåret 2009. En höjning med närmare en tredjedel till en totalsumma på nästan 4,2 miljarder kronor.
Under samma krisår, 2009 sa företagen upp 2 345 byggnadsarbetare i Sverige. Det är drygt en av tio.
Skanska är det svenska byggföretag som delar ut mest pengar till aktieägarna i år, både som andel av vinsten och i kronor och ören. Av de 4,2 miljarder kronor som delas ut i år står Skanska för nästan 2,6. Samtidigt har företaget minskat antalet yrkesarbetare med 700 personer.
Men vd Johan Karlström ser inget moraliskt problem.
– Jag tycker inte att frågorna hänger ihop. Vi behåller ju en stor del utav vinsten i bolaget för att naturligtvis se till att företaget står på en stark finansiell bas. Men samtidigt har vi inte arbete till alla våra anställda därför att marknaderna går ner och vi får inte in projekt. Då blir vi tvungna att säga upp delar utav personalen.
Men miljardutdelningar när människor förlorar jobben?
– Är alternativet att de är kvar i bolaget utan att göra någonting? Vi har ju helt enkelt inte arbete för dem. Företaget har en starkt finansiell bas och aktieägarna ska ha sitt. Vi tycker att det är ett balanserat förslag i utdelningsfrågan.
En av dem som drabbats av uppsägning från Skanska är servicesnickaren Janne Jonsson i Östersund.
– De ser bara pengar, kronor och ören. De ser inte ansiktena på de som drabbas, säger han.
Peab delar ut näst mest, 728 miljoner kronor. Tittar man bakåt i bolagets historik är det också en av de största utdelningarna någonsin. Samtidigt har hela 1 100 arbetare blivit uppsagda under 2009 – cirka 15 procent av hela arbetsstyrkan. Inget annat byggföretag har sagt upp fler än Peab.
– Utdelningsfrågan är alltid en svår balansgång mellan olika intressen. Men vi gjorde bedömningen att det här var rimligt och att det markerade vår starka tro på framtiden, säger Göran Grosskopf, styrelseordförande i Peab.
I NCC minskade vinsten med drygt 30 procent och cirka 300 arbetare blev uppsagda. De senaste två åren har den totala personalminskningen inom NCC varit än mer drastisk. Totalt 4 100 medarbetare har fått lämna företaget. Ändå ökade aktieutdelningen med hela 50 procent i år.
– Utdelningen för 2009 är helt i linje med vår utdelningspolicy på minst hälften av vinsten. Året innan var utdelningen endast en fjärdedel eftersom styrelsen ansåg att det fanns en stor osäkerhet avseende både finanskris och marknadsutveckling. Nu är vi tillbaka på normal nivå, säger Tomas Billing, styrelseordförande i NCC och vd för det dominerande ägarbolaget Nordstjernan.
JM var det enda byggföretag som helt ströp utdelningen förra året. Skälet var osäkerheten i banksystemet och därmed svårigheten att få kreditlån till framtida projekt. I år har företagets vinst halverats och över tjugo procent av byggnadsarbetarna har sagts upp. Ändå väljer ledningen att dela ut pengar till aktieägarna igen.
– Vi har stor respekt för alla som fått lämna JM. Den aspekten fanns med när vi förra året ströp utdelningen. I år ser läget mycket ljusare ut och vi vill ge våra aktieägare avkastning på sitt kapital, säger Claes-Magnus Åkesson, finanschef på JM.
Men frågan är vilket ljus i tunneln som Claes-Magnus Åkesson talar om? År 2009 sjönk bygginvesteringarna med 8,7 procent – ett kraftigt fall som bara har sin motsvarighet under 90-talskrisen. Och även i de mest optimistiska prognoser från Sveriges Byggindustrier kommer det dröja flera år innan branschen återhämtat sig.