Hård facklig kritik mot krisuppgörelse
Krisuppgörelsen mellan IF Metall och de största arbetsgivarorganisationerna inom Teknikföretagen slog ner som en stor överraskning i går. Permitteringsavtalet innebär att fack och arbetsgivare istället för att varsla ska lokalt komma överens om sänkt arbetstid och en sänkning av utgående lön och andra ersättningar. De anställda får behålla minst 80 procent av lönen. IF Metall kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla längst till och med den 31 mars 2010.
Tanken är att överenskommelsen ska minska den stora varselvågen inom industrin. Till sommaren kan arbetslösheten inom industrin vara uppe i 25 procent. Men Byggnads tycker inte att avtalet är någon lösning för att få ner arbetslösheten.
– Det är ingen bra lösning. Det är absolut ingenting som passar för vår bransch. Att göra så har aldrig räddat några företag. I slutändan kanske företagen säger upp sina anställda ändå, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
IF Metall får också hård kritik från Gruvtolvan och ifrågasätt av flera andra fackförbund, bland annat Skogs- och träfacket, Unionen och Elektrikerna.
Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, tycker däremot att överenskommelsen mellan IF Metall och Teknikföretagen är bra.
– Det är väldigt modigt och klokt gjort av IF Metall och Teknikföretagen. Att de inser den realitet som är och försöker bevara industrijobben. Trots allt är en lönesänkning bättre än att gå arbetslös.
Skulle ni kunna sluta ett liknande avtal med Byggnads?
– Vi har inte resonerat om det över huvud taget. Vi får ta oss en funderare vad det betyder för oss. Vi har ingen uppfattning om det är dåligt eller bra för byggsektorn just nu, säger Bo Antoni.