info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rasrisk: Förbud mot Unihakställning

Arbetsmiljöverket förbjuder ett företag i Bohuslän att använda en ställning av märket Unihak, där delarna är sämre än de utges för att vara. Det innebär risk för farliga olyckor, menar verket och lägger ett vite på 75 000 kronor. Liknande ställningsdelar misstänks finnas på flera andra arbetsplatser.

I maj upptäckte Arbetsmiljöverket ställningsdelar som misstänktes inte hålla måttet på en arbetsplats i Bovallstrand i Bohuslän. Vid en kontroll bekräftades farhågorna.
Tidigare har liknande ställningsdelar bland annat hittats på en arbetsplats i Halmstad. Då dessa kontrollerades av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, visade det sig att godset i delarna var tunnare än vad typkontrollintyget säger. Det tunnare godset innebär en sämre bärförmåga. Dessutom var glappet vid balkanslutningen, hållarna, större än det tillåtna. Det försämrar både bärförmåga och stabilitet. De delar som hittades i Bovallsstrand, var likadana som de i Halmstad. Där lade Arbetsmiljöverket ett förbud mot att använda delarna. Och Arbetsmiljöverket i Göteborg har nu också lagt ett förbud mot företaget som använde ställningen i Bovallstrand. De får inte använda ställningen eller ställningsdelarna som inte uppfyller typkontrollintyget. Då hotar ett vite på 75 000 kronor.

Unihak är en kopia av Haki och tillverkas av danska Materielhuset. Den har ett typkontrollintyg, ett obligatoriskt intyg som garanterar ställningens kvalité och säkerhet, vilket en ställning måste ha. Men i de delar som påträffats är delarna sämre än utlovat. Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på detta. På verket misstänker man att dessa delar är tillverkade i Kina, inte i Tjeckien, som står i intyget.
– Det är stor risk att dessa felaktiga och farliga ställningskomponenter finns på flera andra arbetsplatser.
Risken är både att de finns i hela ställningar och eller att de blandas in som komponenter i en i övrigt riktig ställning, säger Kenneth Bäckström, arbetsmiljöinspektör, som först gjorde upptäckten i Halmstad.
– Det är därför viktigt att alla kontrollerar sitt ställningsmaterial.

Enligt Karin Moen, arbetsmiljöinspektör som upptäckte ställningen i Bohuslän, finns risken att byggnadsarbetare, både de som bygger ställningar och de som arbetar på dem,  invaggas i falsk säkerhet.
– Alla beräkningar bygger på att materialet håller en viss kvalitet och en viss godstjocklek. Har du förändringar i materialet riskerar man, speciellt vid höga eller stora ställningsbyggnationer, att ställningen rasar, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rasrisk: Förbud mot Unihakställning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig