Företag och chef dömda för dödsolycka
Den omkomne byggnadsarbetaren var anställd på BTG Demol AB och körde en Bobcat, vid transport av rivningsmaterial. När han skulle gå ur maskinen trampade han på pedalen som höjer lastaren. Denna höjdes och han klämdes mellan lastaren och hytten.
Maskinens säkerhetssystem var satt ur spel och åklagare Christer Pettersson hävdar att dödsolyckan kunde ha förhindras om säkerhetsutrustningen fungerat. Nu var säkerhetsanordningar bortmonterade, och åklagaren anser att det var arbetsgivarens ansvar att se till att maskinen var säker.
Han hade åtalat två delägare i bolaget för olyckan, som hände förra året. Norrköpings tingsrätt dömer nu en av dem, en 58-årig man, som ansvarig för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor. Han ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till den omkomnes anhöriga. Den andre delägaren har uteslutande administrativa uppgifter på företaget och tingsrätten anser inte att han var ansvarig för arbetsmiljön.
Den dömde förnekar brott. Enligt honom saknade Bobcaten säkerhetsbåge redan när den köptes in begagnad för 5-6 år sedan. Han kände till att bågen saknades, men visste inte om att det även skulle funnits en säkerhetsanordning i sitsen.
Också bolaget döms för olyckan, genom en företagsbot på 400 000 kronor.
Den arbetsmiljöinspektör som vittnade i rätten beskrev maskinen som ”en dödsmaskin”, eftersom den saknade viktiga skydd. Bobcaten skulle haft dubbla säkerhetssystem: en säkerhetsbåge som föraren fäller över sig och en nödstoppsfunktion i sitsen. När dessa fungerar ska hydrauliken brytas om säkerhetsbågen fälls upp eller om föraren reser sig. Om hydrauliken bryts kan inte skopans läge ändras.
Denna Bobcat saknade säkerhetsbågen. För att få hydrauliken att ändå vara igång hade en elektromagnet manipulerats med en bult. Och kontakten i sitsen fungerade dessutom inte. Enligt arbetsmiljöregler ska arbetsgivaren undersöka att hans maskiner uppfyller gällande säkerhetskrav.