Löner dumpas - helt enligt avtal
Kryphålet, som arbetsgivare använder, finns inskrivet i kollektivavtalet. En byggnadsarbetare som är 19 år eller äldre och som arbetat i byggbranschen i mindre än ett år har bara rätt till en lön motsvarande 70 procent av vad en fullbetald kollega tjänar. Byggföretagen utnyttjar bestämmelsen till att få ner sina lönekostnader. Genom att anställa utländska arbetare, som saknar svenska yrkesbevis, kan arbetsgivaren betala ut lägre löner. Även om de utländska arbetarna får en lägre lön misstänker Byggnads att de har längre erfarenhet än vad deras arbetsgivare påstår.
– Det är lönedumpning och konkurrens på ojämlika villkor, säger Ulf Kvarnström, ombudsman på Byggnads i Örebro.
Genom att dumpa lönerna med hjälp av kollektivavtalet slipper arbetsgivarna att hamna i konflikt med facket.
– Säg att två företag konkurrerar om samma jobb. Det ena företaget har arbetare med svenska yrkesbevis som kräver full lön, medan det andra har utländsk arbetskraft som kan göra samma jobb för en betydligt lägre lön, då är det ju självklart vilka som får kontraktet, säger Ulf Kvarnström.
På bygget av Entré Hotels i Örebro betalade en arbetsgivare ut lägre löner till sina polska byggnadsarbetare med motiveringen att de inte hade svenska yrkesbevis. De polska byggnadsarbetarna fick en timlön på mellan 105 och 128 kronor. Vilket är 70 respektive 88 procent av yrkesarbetarlönen i Örebro, som ligger på 150 kronor i timmen.
På ett bygge i Liljeholmen i södra Stockholm har Byggnads förhandlat fram en lön för litauiska byggnadsarbetare på 111 kronor, med företaget Brunzells. Återigen baserades lönerna på att arbetarna saknade yrkesbevis. De fick 70 procent av en utbetalningsnivå på 159 kronor. Alltså långt under sina svenska kollegors lön.
Arbetsgivaren påstod att de litauiska arbetarna arbetat mindre än ett år i branschen. Men Byggettans Krister Strömberg är tveksam.
– Jag tror att de har arbetat mer än ett år. Men det är en fråga om bevis. Vi hittade en lösning där de litauiska arbetarna fick up sina löner från 45 till 111 kronor i timmen. Killarna blev ändå stora vinnare.
På Byggnads centralt är man orolig över utvecklingen. Gunnar Ericson, avtalssekreterare, hävdar att det handlar om lönedumpning och en ojämlik konkurrens. Han tillägger att det är ett enögt sätt att se på kollektivavtalet.
– Bara för att man inte har yrkesbevis kan man ändå vara yrkesman. I längden riskerar detta att leda till lönedumpning för alla. Det byggnads gör nu är att validera byggutbildningar från olika länder, framförallt i de nya EU-länderna.