Ovanlig ersättning efter trakasserier
– Det är jättebra. Det handlar ju om vår överlevnad, säger Lars Fredricson och Björn Peterson som tog emot beskedet med stor lättnad. De känner sig illa behandlade och hunsade av Peab och har därtill tvingats oroa sig för sin ekonomi.
– Nu hjälper förbundet oss med överlevnaden. Jag har familj och tre barn och det kostar, säger Lars Fredricson.
Peabs agerande fick Byggnads förbundsstyrelse att under tisdagen fatta det ovanliga beslutet att betala ut ersättning. Orsaken är att företagets agerande ställt de två byggnadsarbetarna helt utan inkomst. Förbundsstyrelsen lutar sig mot en paragraf i förbundets stadgar som ger möjlighet att betala ut ersättning då medlemmar förlorat jobbet i samband med trakasserier.
– Detta är ett huvudlöst beteende av Peab. Vi bedömer det som solklart att våra medlemmar har rätt och vi går nu in för att hjälpa dem. Det är ju det vi ska vara till för som facklig organisation, säger Byggnads ordförande Hans Tilly. Han säger att han aldrig tidigare varit med om ett sådant beslut i förbundsstyrelsen, men att avdelningarna ibland går in och stöttar medlemmar som drabbats.
Vid sidan om ersättningsdiskussionerna pågår förhandlingar om Lars Fredricsons och Björn Petersons anställningar. Byggnadsarbetarna har ogiltigförklarat avskedandena. Byggnads hävdar att de båda ska ha kvar sina anställningar och kommer att kräva skadestånd. Frågan är nu uppe på central nivå, eftersom de lokala förhandlingarna har slutat i oenighet.
– Peabs sätt att behandla sina anställda är åt helvete. Här visar de fram en fullständigt vidrig människosyn, säger Torbjörn Johansson, chef för den enhet på Byggnads som ansvarar för de centrala förhandlingarna.
Bakgrunden är i korthet: Snickarna blev skickade på arbete på Peab i
Malmö. Byggnads hävdar att flera allvarliga fel begicks då. Att de skickades iväg utan att arbetsbrist förelåg och exempelvis förhandlade inte företaget om utlåningen. Snickarna fick heller ingen hjälp med boende. Dessutom plockade Peab in andra personer i Kalmar under tiden de var i Malmö, trots att skälet ska ha varit arbetsbrist i Kalmar. Efter tre veckor saknade de uppgifter om var i Malmö de skulle jobba vidare. Då åkte de hem till Kalmar.
De har berättat att där fanns det arbete åt dem, men att de nekades att jobba. I knappt tre dagar satt de på kontoret och väntade på att få jobb. Men av bland annat familjeskäl vägrade de att åka tillbaka till Malmö, där de så småningom fick veta att de skulle arbeta i ytterligare minst två månader. Under den tredje dagen fick de varsel om avsked för arbetsvägran. I anslutning till att Byggnadsarbetaren tidigare skrev om ärendet sa Peabs personalchef i Växjö, Thomas Lundström, att företaget aldrig uttalar sig om en oavslutad förhandling.