Sjukskrivna riskerar sin ersättning
Försäkringskassans nya regler trädde i kraft första juli. Men förändringarna för dem som varit sjukskrivna över 180 dagar, cirka ett halvår, börjar inte gälla i praktiken förrän första januari 2009 eftersom det är först då de 180 dagarna har gått. Hur många byggnadsarbetare som varit sjukskrivna sedan första juli, och fortfarande antas vara det nästa år, vet vare sig Byggnads eller Försäkringskassan. Försäkringskassan vill inte heller göra någon uppskattning av hur många som påverkas totalt.
– Vi vet inte hur stort det blir eftersom ingen har några ärenden ännu. Men vi räknar så klart med att det kommer. Jag har informerat om det här ända sedan första juli, men intresset har inte varit så stort. Så är det ju, man reagerar inte förrän man förstår att det faktiskt kan hända en själv, säger Christine Mogård som är försäkringsinformatör på Byggnads.
Klart är att den som varit sjukskriven sedan första juli kommer att prövas ”mot hela den reguljära arbetsmarknaden”. Om Försäkringskassan bedömer att en sjukskriven person är frisk nog att jobba som till exempel telefonförsäljare i stället för betongarbete måste han eller hon söka ett sådant jobb. Det nya jobbet kan ligga var som helst i landet. Och då förlorar man alltså sin sjukpenning och blir utförsäkrad från Försäkringskassan. Till hjälp ska då Arbetsförmedlingen finnas. Hittar man inget jobb är det a-kassa som gäller. Om man fortfarande är med i, och har rätt till, a-kassa. Tror Försäkringskassan däremot att den sjukskrivne snart kan gå tillbaka till sin gamla arbetsgivare före dag 365 av sjukskrivningen, testas arbetsförmågan mot den gamla arbetsgivaren.
För majoriteten av medlemmarna i fackförbundet Kommunal finns ett avtal som garanterar sjuklön från arbetsgivaren i ett halvår efter att man förlorat sjukpenningen från Försäkringskassan. Byggnads har inget liknande.
– Byggnads har ingen sådan livlina. Får man besked att man blir utförsäkrad är det egna agerandet jätteviktigt. Vänd dig direkt till din fackliga avdelning, gå tillbaka till din gamla arbetsgivare för att markera att du vill vara kvar eller kontakta a-kassan. Annars riskerar folk att ramla ur systemet, och då måste man börja om igen.