Livlina räddningen vid korghaveri
Olyckan hände på en arbetsplats i Umeå, där byggnadsarbetare från byggföretaget BOAB, arbetade med att montera skyddsräcken vid takfoten av en fastighet.
De använde en mobilkran med en personkorg och korgen hade precis nått upp till takfoten, när den lossnade och föll rakt ner.
– Fästanordningen till kranen vek sig. Det var tur att vi var misstänksamma och hade fäst våra skyddslinor i kranarmen. Nu blev vi hängande i dem, säger Marcus Berg.
Deras fallhöjd blev cirka en och en halv meter och sedan blev de hängande i linorna och sina skyddsselar.
Marcus berättar att annars är ett vanligt sätt är att fästa linorna i korgarna, för att hindra att man ska falla ut från korgen.
Mobilkranen hade lejts in av Wixners Kran & Bygg i Umeå. Ett speciellt fäste användes på kranen för att lyfta upp personkorgen. Det var detta kranfäste som gick sönder.
Tidigare på dagen hade Marcus och hans kollega, snickaren Dan Harlin, arbetat från korgen i flera timmar. Men under dagen hade kranfästet, som ligger som en mindre arm mot den stora kranarmen, ansträngts allt mer. Byggnadsarbetarna hade bland annat hört knäppande ljud vid lyft och de hade upptäckt två små sprickor på fästanordningen som kranföraren var iväg och svetsade.
– Men vi var ändå misstänksamma, när vi hakade på korgen, därför satte vi fast oss i kranarmen, berättar Marcus Berg.
Han är glad att han och hans kollega undkom med blotta förskräckelsen.
‑ Man tror inte att en sådan här sak ska kunna hända med grejer som är besiktigade, säger han.
Kranen och personkorgen var besiktigade för sig men inte tillsammans, vilket de ska vara, enligt Arbetsmiljöverket.
‑ Vi har sett vissa brister i lyftanordningen, men ska utreda det vidare, säger Sture Hansson, arbetsmiljöinspektör i Umeå.
‑De hade en otrolig tur. Jag har aldrig hört om något liknande, säger han.
Olyckan hände den sjätte augusti.