Byggboom i Norrbotten
Det byggs på flera ställen i länet. LKAB satsar nu totalt cirka 18 miljarder kronor på nya investeringar. Bland annat bygger NCC ett pelletsverk i Kiruna, där det behövs 155 byggnadsarbetare. Samtidigt bygger Peab ett sovringsverk, där det behövs 41 byggnadsarbetare.
– Byggnadsarbetare kommer säkert att flyttas över från pelletsverket Vitåfors i Malmberget och från Botniabanan. Men jag har också hört om intresseanmälningar från Stockholm, Gävle och Sundsvall. Byggnadsarbetare från Norrbotten, som har arbetat i Norge, kommer kanske hem för att jobba, säger Bengt-Erik Rolfs, ombudsman på Byggnads avdelning i Kalix.
Byggandet av Ikea i Haparanda och kringeffekter i form av nya bostäder och hotell ger också fler byggjobb. Även till flytten av Kiruna kommer det att behövas byggnadsarbetare, bland annat när järnvägsspåret ska flyttas inom en tioårsperiod. Upprustning av Haparandabanan, samt den nya sträckan Haparanda-Kalix kommer troligtvis igång under 2006. Dessutom byggs ett nytt kulturhus och nya bostäder i Luleå.
– Vi bedömer inte att vi har tillräckligt med byggnadsarbetare för att klara alla satsningar, säger Christina Storm-Wiklander, biträdande länsarbetsdirektör i Norrbotten.
Länsarbetsnämnden har därför avsatt tre personer som på heltid ska rekrytera folk till regionen, varav satsningen inom byggbranschen är väldigt stor. Lars Roth är projektsamordnare för projektet ”Norrbotten på g”. Han samarbetar med arbetsförmedlingar i angränsande län; i Västerbotten, Jämtland, Gävleborg och Västernorrland.
– Vi ska ta reda på vad det finns för arbetskraft i länen. Pendling kan bli aktuellt under några års tid, under byggruschen, säger Lars Roth.
Det råder främst brist på betongarbetare. Men länsarbetsnämden satsar inte på att utbilda några nya byggnadsarbetare utan vill istället satsa på korta kompetensutbildningar.
Pendling och till och med att locka folk att flytta till Norrbotten ska också avhjälpa arbetsbristen.
Men det finns fortfarande arbetslösa byggnadsarbetare i länet. 10 procent av byggnadsarbetarna var öppet arbetslösa i Norrbotten i november.
– Vi håller på att göra en kartläggning av varje individ tillsammans med Byggnads. Ibland kanske byggnadsarbetare står kvar som arbetssökande trots att de är arbetsskadade och inte kan ta ett jobb. Det kan också behövas korta kompetensutbildningar för dem som är arbetslösa, säger Christina Storm-Wiklander.