info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler medlemmar startar eget

­– Det är en tydlig trend att medlemmarna lämnar förbundet och blir företagare istället, säger Kjell Carlsson, ombudsman på Byggnads Jämtland-Härjedalen.

På Byggnads avdelning i Jämtland-Härjedalen har man under ett par års tid sett hur allt fler byggnadsarbetare, efter ett par år i branschen, väljer att blir egenföretagare. Ändå fortsätter de med samma typ av arbete.
– Orsakerna är flera. Dels signalerar hela samhället, till och med vänsterpartiet, just nu att ”enda vägen till framgång är att bli företagare”. Men det handlar också om stora entreprenörer som uppmanar anställda att bli f-skattare: ”Blir du underentreprenör så får du jobb”, säger Kjell Carlsson.

En av dem som startat firma är Daniel Zetterman. Efter tio år som snickare startade han eget 2002.
– Jag vill bestämma mer själv. Det var kul att jobba som snickare, men det här är mer omväxlande. Jag tjänar lite mindre än tidigare men har mycket större frihet, säger han.
Att han skulle bli utnyttjad av huvudentreprenörer, få mindre betalt och samtidigt ha ett större ekonomiskt ansvar stämmer inte, tycker han.
– Det beror på vad man prioriterar. Att jobba svart är att gräva sin egen grav. När det gäller redovisning och skatter kan man köpa in den hjälpen och det går att försäkra sig mot kostnaden för sjukskrivningar. Risken för mig blir större men jag kan också styra mer själv.
– Om man jämför med att ligga borta och vara ifrån familjen och sitt sociala liv, är det här alla gånger bättre, säger han.

Men enligt Byggnads avdelning har det ökade antalet småföretag lett till en större prispress och att svenska småföretag ställs mot konkurrenter från låglöneländer. Svenska småfirmor i byggbranschen tar oftast runt 300 kronor i timmen, men i Jämtland har Byggnads stött på enmansföretag från låglöneländer som bara tar 80-100 kronor i timmen.
– Det är ett lagligt sätt för huvudentreprenörerna att hålla priserna nere. Det är upp till näringsidkaren att bestämma vilken betalning han eller hon vill ha. Men tar man hundra kronor i timmen och ska betala skatt och sociala avgifter blir det inte mycket kvar. Jag tycker att de inhyrda enmansföretagen blir lurade, utan att kunna få hjälp av någon, säger Kjell Carlsson, Byggnads Jämtland-Härjedalen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler medlemmar startar eget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig